Παπακώστα στην ΕΡΑΣΠΟΡ: «Δεν θα έπρεπε να διεξάγεται με όρους Προστασίας του Πολίτη το ποδόσφαιρο» (audio)

30

[ad_1]

Την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο για να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό τρόπο λειτουργίας σε θέματα ασφάλειας αθλητικών διοργανώσεων, εξέφρασε η Κατερίνα Παπακώστα. Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για όσα έχουν συμβεί με τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου, αλλά και για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια με αφορμή το συγκεκριμένο παιχνίδι.Επισήμανε, μάλιστα, ότι το ποδόσφαιρο δεν θα έπρεπε να διεξάγεται με όρους που διέπονται από το δικό της υπουργείο κι ότι δεν θα έπρεπε να ζητείται η βοήθεια της αστυνομίας σε κάθε σημαντικό παιχνίδι, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι τα πάντα θα κυλήσουν ομαλά.
Αναλυτικά μίλησε:
Για την αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Η αλήθεια είναι ότι δεν θα έπρεπε να είμαι ο πιο αρμόδιος να μιλήσει για τέτοια θέματα, γιατί το ποδόσφαιρο δεν θα έπρεπε να διεξάγεται με όρους προστασίας του πολίτη. Οι ομάδες λειτουργούν διαφορετικά και οι πραγματικοί φίλαθλοι που το αγαπούν πληγώνονται όταν αναγκαζόμαστε κάθε φορά να παίρνουμε μέτρα για να μη διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη, να υπάρχει ηρεμία και ησυχία και να μην υπάρξουν προβλήματα σε διοργανώσεις όπως ο τελικός του Κυπέλλου, όπου κανονικά θα έπρεπε ο κόσμος να μπορεί να τον παρακολουθήσει με χαρά, αλλά και σαν γιορτή όπως πρέπει να είναι το ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα έχουμε δρόμο να διανύσουμε, από τη στιγμή που στην Ευρώπη όλα λειτουργούν διαφορετικά. Άρα κι εδώ έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα και έχω την εντύπωση ότι πρέπει να είμαστε αυστηροί και να θέτουμε τους κανόνες, γιατί δεν γίνεται να φοβόμαστε, να αγωνιούμε και να ανησυχούμε για το τι θα συμβεί κάθε φορά που πρόκειται να γίνει μια τέτοια διοργάνωση και να ζητούμε τη βοήθεια της αστυνομίας για να μην υπάρξουν ζητήματα. Και αναφέρομαι και στις ΠΑΕ, αλλά και στους παράγοντες. Είμαστε υποχρεωμένοι να περιφρουρήσουμε το κοινωνικό σύνολο και την ειρήνη στο κέντρο της Αθήνας και γι αυτό προληπτικά λαμβάνονται αυτά τα μέτρα».
Για το αν η απαγόρευση των συγκεντρώσεων έγινε κατόπιν αιτήματος άλλου φορέα: «Εμείς από την ενημέρωση που έχουμε και από τις κινήσεις που υπάρχουν είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Δεν θα είχαμε κανένα λόγο να επιβάλουμε απαγόρευση συγκεντρώσεων αν δεν είχαμε ενημέρωση ότι υπάρχει προδιάθεση και φόβος συγκρούσεων που θα δημιουργούσαν μεγάλα προβλήματα και στο κέντρο και στην ασφάλεια, την τάξη και την προστασία του πολίτη. Αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και αυτό κάνουμε. Ως πρόεδρος νέου κόμματος, της «Νέας Ελληνικής Ορμής», που κατεβαίνουμε στις ευρωεκλογές, λυπάμαι που έχουμε ακόμη τέτοιες αποφάσεις στη χώρα, επειδή στον 21ο αιώνα, σε μια ευρωπαϊκή χώρα το ποδόσφαιρο έχει ακόμη ζητήματα, με τις οργανωμένες ομάδες των οπαδών να σκέφτονται πού και πώς θα συναντηθούν για να συγκρουστούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει να ασχοληθούμε με τέτοια ζητήματα γιατί είναι σοβαρό θέμα με ποιους όρους και κανόνες λειτουργούν και τι νοοτροπία έχουν ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο και όχι με συζητήσεις του καφενέ».Για την άποψη ότι η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να διαφυλάξει την ασφαλή διεξαγωγή ενός παιχνιδιού που θα έπρεπε να είναι γιορτή του ποδοσφαίρου: «Για τις αθλητικές διοργανώσεις δεν είναι αρμόδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα μέτρα είναι στην κατεύθυνση να εξυπηρετηθεί μια διοργάνωση που αποτελεί αρμοδιότητα άλλου υπουργείου κι εμείς καλούμαστε να περιφρουρήσουμε τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια. Η Ελληνική Αστυνομία έχει αναλάβει έργα που είναι πάνω από τις αρμοδιότητές της, ένα από τα οποία το ότι οι αθλητικές διοργανώσεις θέλουν πάντοτε τη στήριξη των στελεχών της. Και μάλιστα κρίσιμες διοργανώσεις που αντί να περιμένουμε με χαρά θα πρέπει πάντοτε να πρέπει να τις υποστηρίξει η αστυνομία για να μην συγκρουστούν οι οπαδοί των ομάδων. Κι αυτό είναι διαχρονικό. Οι τουρίστες και οι επισκέπτες θα πρέπει αισθάνονται ασφαλείς και η δουλειά της αστυνομίας είναι να το περιφρουρήσει αυτό χωρίς να ενοχλεί τη ζωή της πόλης. Δεν θα βοηθήσει αν αφήσουμε τη ζωή της πόλης να διαταραχθεί από εκείνους που θέλουν να τη βανδαλίσουν. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το κέντρο και τους ανθρώπους του στις ορέξεις εκείνων που έχουν άλλες προθέσεις και που θα δημιουργήσουν προβλήματα».
Για το αν υπάρχει φόβος να δημιουργηθούν προβλήματα σε ομάδες ανθρώπων που κυκλοφορούν μαζικά σε χώρους που απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις: «Να αποσαφηνίσουμε ότι δεν νομίζω οι επισκέπτες ή οι τουρίστες να έχουν τη διάθεση να αναμειχθούν με γκρουπ οπαδών. Η Αστυνομία ξέρει τη δουλειά της και οι επισκέπτες ξέρουν τους κανόνες που ισχύουν στις χώρες τους. Από την άλλη, υπάρχουν και οι Έλληνες πολίτες που πληρώνουν φόρους και θέλουν να προστατεύονται οι ίδιοι και οι περιουσίες τους και να έχουν ηρεμία και γαλήνη όταν υπάρχει οποιαδήποτε διοργάνωση. Και το κάνουμε χωρίς η διοργάνωση να είναι στην αρμοδιότητά μας. Δεν θα ενοχληθεί κανείς, παρά μόνο όσοι έχουν κακές προθέσεις».
Για τους κινδύνους που ενδέχεται να υπάρχουν λόγω της λήψης μέτρων, όπως η απαγόρευση των συγκεντρώσεων: «Η ηγεσία της αστυνομίας έχει και μεγάλη εμπειρία και επιχειρησιακή ικανότητα. Είχαμε στο παρελθόν θέματα και θύματα από τέτοιες συμπεριφορές. Η αστυνομία ξέρει να χειρίζεται πολύ καλά αυτές τις περιπτώσεις και αυτό δεν με απασχολεί. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι υπάρχουν ακόμη σήμερα τέτοιου είδους νησίδες παραβατικότητας και συγκρουσιακής διάθεσης με αφορμή αθλητικές διοργανώσεις που μόνο το φίλαθλο πνεύμα δεν εξυπηρετούν. Και αυτό με προβληματίζει πολύ. Βαδίζουμε σε ευρωπαϊκές εκλογές, είμαστε χώρα της Ευρώπης και δεν έχουμε αντιληφθεί, με διαχρονική ευθύνη και της Πολιτείας πώς συμμετέχουμε στον αθλητισμό πώς γιορτάζουμε το ποδόσφαιρο και τι νοοτροπία μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές. Αυτό το πράγμα πρέπει να περιφρουρηθεί με συγκεκριμένους κανόνες, αλλιώς έχω την αίσθηση ότι όπως γίνεται σε κάθε πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει οι παραβάτες να έχουν τις συνέπειες που αρμόζει ανάλογα με την περίπτωση. Εμείς θα περιφρουρήσουμε τη διοργάνωση, κάνουμε έκκληση σε όλους να κρατήσουν τη διάθεσή τους υψηλά και προειδοποιούμε αυτούς που αντί να θέλουν να γιορτάσουν ένα τέτοιο γεγονός, σκέφτονται να το μετατρέψουν σε κάτι διαφορετικό, ότι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί».
ΠΗΓΗ: ΕΡΑΣΠΟΡ

[ad_2]