ΠΑΟΚ: Έγκριση από την Πολεοδομία για τη νέα Τούμπα – Τι απομένει

Ακόμη ένα βήμα στο δρόμο για την έναρξη των εργασιών για τη νέα Τούμπα έγινε με την έγκριση του «Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής» από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων.
Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει όχι μόνο την ανακατασκευή της Τούμπας αλλά και την ανάπτυξη έργων αστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Συγκεκριμένα, στο Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής καταγράφεται και προβλέπεται η συνολική αξιοποίηση της έκτασης γύρω από το σημερινό γήπεδο με χώρους πρασίνου και χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής – προκειμένου γήπεδο και περιβάλλουσα περιοχή να λειτουργήσουν ενιαία ως σύνολο -με αντισταθμιστικά οφέλη σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.Με βάση το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής διευθετούνται και επιλύονται τα διαπιστωμένα προβλήματα εφαρμογής της ισχύουσας ρυμοτομίας στην περιοχή που γειτνιάζει άμεσα με το γήπεδο και προβλέπονται κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και χώροι στάθμευσης.

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στην έκταση της πρώην «Αλάνας Τούμπας» και ειδικότερα στην συνολική έκταση που καλύπτουν το σημερινό ποδοσφαιρικό γήπεδο του ΠΑΟΚ -δηλαδή το σύνολο της έκτασης του Α.Σ ΠΑΟΚ, όπως αυτή ολοκληρώθηκε και συμπληρώθηκε πέραν της αρχικής του ιδιοκτησίας μετά την πρόσφατη παραχώρηση από το ΥΠΕΘΑ- και η υπόλοιπη περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Λαμπράκη, Αδαμίδου, Μικράς Ασίας, Κλεάνθους, Ανώνυμο Πεζόδρομο, και τον πεζόδρομο Παπαηλιάκη.

Τα επόμενα βήματα

Τι ακολουθεί όμως εδώ και πέρα μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα;

Το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής θα αναρτηθεί στον Δήμο και σε περίπου ένα μήνα θα περάσει από την τελική έγκριση, καθώς με την ανάρτησή του, μπορεί ο καθένας να το δει και να εκφράσει τις ενστάσεις του.

Είτε προκύψουν ενστάσεις, είτε όχι, ο Δήμος θα το θέσει προς συζήτηση και εφόσον το εγκρίνει θα το στείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας προς εξέταση από νέα συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ και ακολούθως θα σταλεί ο συνολικός φάκελος ΕΠΣ/ΡΣΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να βγει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, προϋπόθεση απαραίτητη για την έναρξη του συνολικού έργου.

Σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους το θέμα του γηπέδου αναμένεται να περάσει από το ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2021. «Εξελίσσουμε με fast track διαδικασίες ό,τι είναι απαραίτητο για τη συνολική ανάπτυξη των έργων αστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του γηπέδου του ΠΑΟΚ», σχολίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.