[ad_1]
Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της παγκόσμιας μαθητικής κινητοποίησης για την κλιματική αλλαγή, γίνονται σήμερα σε πάνω από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Χιλιάδες μαθητές σε ολόκληρη την Γερμανία συμμετείχαν και σήμερα στις διαδηλώσεις «Παρασκευές για το Μέλλον», για την προστασία του περιβάλλοντος. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες πόλεις, κυρίως στο Βερολίνο, στην Κολωνία, στη Δρέσδη και στη Στουτγάρδη, ενώ στην πρωτοβουλία συμμετείχαν και μαθητές στη Ρώμη, στη Βιέννη, στη Βαρσοβία και στο Λονδίνο.
Στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη.
Πορεία μαθητών και φοιτητών για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάσωση του πλανήτη, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμια εκστρατείας και πρωτοβουλίας #fridaysforfuture.
Με κεντρικό σύνθημα «Όλοι μαζί για το περιβάλλον» και «Σώστε τον πλανήτη, δεν έχουμε άλλο σπίτι», οι μαθητές και οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Συντάγματος κι μετά έκαναν πορεία στην Ερμού.
Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Σεβαστείτε την ύπαρξη αλλιώς περιμένετε αντίδραση», οι διαδηλωτές στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας Climatestrike, με την απουσία τους από το σχολείο και τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές μαθητικές πορείες, επιθυμούν να εκφράσουν την ανησυχία τους για τη κλιματική αλλαγή, με αίτημα τη κινητοποίηση των αρμόδιων για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος.
Μαθητές από όλο τον κόσμο εξέδωσαν επιστολή στην οποία τονίζουν: «Θα αλλάξουμε την τύχη της ανθρωπότητας, είτε σας αρέσει είτε όχι».
«Το 2050 εσείς θα έχετε πεθάνει, εμείς όχι»: η νεολαία ολόκληρου του κόσμου καλείται να διαδηλώσει σήμερα για να ζητήσει από τους ενηλίκους ισχυρές δράσεις για το κλίμα, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς κινητοποίησης εμπνευσμένης από την έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Μέχρι τώρα, η έκκληση για κινητοποιήσεις κάθε εβδομάδα που έχει απευθύνει η μαχητική Σουηδέζα, η οποία από το καλοκαίρι και κάθε Παρασκευή στέκεται μόνη της μπροστά από το κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη κρατώντας ένα πλακάτ που γράφει «Απεργία από το σχολείο για το κλίμα», έχει βρει ανταπόκριση σε μερικές χώρες, κυρίως στο Βέλγιο ή στη Γερμανία, όπου έχουν διαδηλώσει χιλιάδες νέων.
Όμως γι’ αυτή την «παγκόσμια απεργία για το μέλλον» της 15ης Μαρτίου, μαθητές και φοιτητές απέχουν από τα μαθήματά τους από το Σίδνεϊ μέχρι το Παρίσι, από το Τόκιο μέχρι το Μόντρεαλ, από το Χονγκ Κονγκ μέχρι την Καμπάλα.
«Κάνουμε απεργία για να πούμε στις κυβερνήσεις μας να κάνουν τα μαθήματά τους και να μας δείξουν αποδείξεις!», αναφέρεται στην έκκληση που έχει δημοσιοποιηθεί στο Facebook. Αποδείξεις πως ο κόσμος παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας το πολύ στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Προς το παρόν, οι ηγέτες λένε απλώς ότι θέλουν να προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν, επισήμαινε πρόσφατα η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Αυτό δεν είναι αρκετό διότι «το σπίτι μας καίγεται»: «θέλω να αρχίσετε να πανικοβάλλεστε», έχει τονίσει.
Σύμφωνα με το FridaysforFuture, όπως είναι η ονομασία του κινήματος της 16χρονης Τούνμπεργκ, περισσότερες από 1.000 συγκεντρώσεις γίνονται σήμερα σε όπλο τον κόσμο.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:
[ad_2]