Πέντε χρόνια από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην Αθήνα

Η ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, μπροστά από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα, ήταν πρωτεργάτης της ενημέρωσης και αρωγός της διοργάνωσης, δίνοντας εικόνα σε όλο τον πλανήτη για το τί συμβαίνει στη Μακεδονία μας, στην Ελλάδα μας!
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα.Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018
ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Ιστορική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη: «Δεν θα δώσουμε ποτέ το όνομα Μακεδονία» -Ζήτησε δημοψήφισμα

Υπό τους ήχους του «Θα σημάνουν οι καμπάνες», ο Μίκης Θεοδωράκης ανέβηκε στην εξέδρα που είχε στηθεί στο Σύνταγμα και αποθεώθηκε από τους χιλιάδες που έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.

Χαμογελώντας, σιγοτραγουδώντας τους στίχους του τραγουδιού που έχει συνθέσει και ακουγόταν από τα μεγάφωνα, ξεκίνησε την ιστορική ομιλία του, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, κάνοντας αναφορά σε εκείνους που επιτέθηκαν στο σπίτι του, το μεσημέρι του Σαββάτου, πετώντας μπογιές και γράφοντας σύνθημα, επειδή θα έδινε το παρών στο συλλαλητήριο.

Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να υποχωρήσει από την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992, γιατί τότε θα είναι σαν να ανοίγει διάπλατα τα σύνορά της, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων σε περίπτωση που αυτή περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και χαρακτήρισε «κουτοπονηριές» τις παραχωρήσεις των Σκοπίων.Κοσμοσυρροή, επεισόδια, τραυματισμοί πολιτών, φωτορεπόρτερ και αστυνομικών, αλλά και πολιτική κόντρα για τη χρήση χημικών από την Αστυνομία συνθέτουν τον απολογισμό του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα και έκανε τον «γύρο του κόσμου» μέσα από τα ρεπορτάζ και τις ανταποκρίσεις των ξένων ΜΜΕ.
Το «παρών» στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης μέσω επιστολής προς τους 300 της Βουλής ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Την επιστολή του μουσικοσυνθέτη, ο οποίος χαρακτηρίζει «έγκλημα» τη Συμφωνία, διάβασε σε εκατοντάδες χιλιάδες παρευρισκόμενους ο Μιχάλης Πατσίκας από την οργανωτική επιτροπή του συλλαλητηρίου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, μέσω της επιστολής του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ζητά να διεξαχθεί δημοψήφισμα, ενώ κάνει λόγο για μεγάλους κινδύνους για το μέλλον της χώρας.
Ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα στις 2 Σεπτεμβρίου 2021.
Αγωνιστής μέχρι τέλος να μας τραγουδά από ψηλά πλέον :
«Τη Ρωμιοσύνη Μην Την Κλαίς» !
https://youtu.be/XkkXwGBkS60
https://youtu.be/qmQQBZGzlzc