Πέντε νεκροί από την ενόπλη επίθεση σε ξενοδοχείο

[ad_1]

Η επίθεση σε πολυτελές ξενοδοχείο στην πόλη Γκουαντάρ, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, στην οποία η Κίνα έχει κατασκευάσει λιμένα βαθέων υδάτων στο πλαίσιο ευρέος προγράμματος διμερών επενδύσεων, είχε στόχο να «σαμποτάρει τα οικονομικά σχέδια και την ευημερία» του Πακιστάν, δήλωσε σήμερα ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν.
«Οι τέσσερις επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν και οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν τελείως υπό τον έλεγχό τους το κτίριο», δήλωσε ένας αστυνομικός της Γκουαντάρ, το οποίο επιβεβαίωσε και πηγή των δυνάμεων ασφαλείας του Ισλαμαμπάντ.
Χθες Σάββατο, ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός φρουρού που αντιστάθηκε στους δράστες της επίθεσης, οι οποίοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο. Ο αστυνομικός της Γκουαντάρ Μοχάμαντ Άσλαμ γνωστοποίησε επίσης ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, διευκρινίζοντας ότι όλοι εργάζονταν στο ξενοδοχείο.
Η επίθεση αυτή τερματίστηκε έπειτα από μάχη κάποιων ωρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας του Πακιστάν και των ενόπλων που εισέβαλαν στο πεντάστερο ξενοδοχείο Pearl Continental της Γκουαντάρ, μετά τον θάνατο και των τεσσάρων δραστών από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.
Όλοι οι πελάτες του ξενοδοχείου, στο οποίο διαμένουν Πακιστανοί και ξένοι επιχειρηματίες, είχαν απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις του λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης, είχε διευκρινίσει προηγουμένως ο πακιστανικός στρατός σε ανακοίνωσή του.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με μήνυμά της στο Twitter η αυτονομιστική οργάνωση «Απελευθερωτικός Στρατός του Μπαλουτσιστάν» (ALB). Η επίθεση αυτή είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί στην περιοχή σε λιγότερο από έναν μήνα.
«Οι επιθέσεις αυτού του είδους, ιδιαίτερα στο Μπαλουτσιστάν, αποτελούν προσπάθειες που έχουν στόχο να σαμποτάρουν τα οικονομικά μας σχέδια και την ευημερία μας», αναφέρει ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη λήξη της επίθεσης, στην οποία απέτισε φόρο τιμής «στους νεκρούς και στους τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας».
Παράλληλα σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Κίνας στο Ισλαμαμπάντ, καταδίκασε έντονα την επίθεση αυτή και χαιρέτισε την «ηρωική δράση» των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Η επίθεση αυτή είχε έναν συμβολικό στόχο: το μοναδικό πολυτελές ξενοδοχείο της Γκουαντάρ, το οποίο βρίσκεται πάνω από ένα λιμάνι βαθέων υδάτων που έχει κατασκευαστεί από την Κίνα και αποτελεί ένα από τα έργα σταθμό του Οικονομικού Άξονα Κίνας-Πακιστάν (CPEC), στον οποίο το Πεκίνο έχει επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Το σχέδιο αυτό έχει στόχο να συνδέσει τη δυτική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ με το λιμάνι της Γκουαντάρ. Πολλές υποδομές –αυτοκινητόδρομοι, ηλεκτρικοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλπ. — αναμένεται να κατασκευαστούν στο πλαίσιο αυτό. Ο CPEC θα προσφέρει στα κινεζικά προϊόντα άμεση πρόσβαση στην Αραβική Θάλασσα.
Για το Πακιστάν, το σχέδιο αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας, καθώς ένοπλες οργανώσεις δρουν σε πολλές επαρχίες που αφορά αυτό, ιδιαίτερα στο Μπαλουτσιστάν.
Το Μπαλουτσιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν και το Ιράν, είναι η πιο φτωχή από τις τέσσερις επαρχίες του Πακιστάν, μολονότι διαθέτει κοιτάσματα υδρογονανθράκων και μεταλλευμάτων. Είναι επίσης η πιο ασταθής: εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της εξέγερσης αυτονομιστών και της βίας ισλαμιστών.
Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Μπαλουτσιστάν, ο οποίος επιδιώκει την απόσχιση της μεγαλύτερης αυτής επαρχίας του Πακιστάν, ανακοίνωσε στο dpa ότι έστειλε τέσσερις ενόπλους στο ξενοδοχείο.
Η οργάνωση, η οποία βρισκόταν επίσης πίσω από την φονική επίθεση στο κινεζικό προξενείο στο Καράτσι τον Νοέμβριο, διευκρίνισε ότι είχε στόχο Κινέζους εργαζόμενους και τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας.
Οι τέσσερις δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν από τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας όταν εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά τους, διευκρίνισε πηγή των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας στο dpa.
Η επίθεση αυτή σημειώθηκε μόλις εβδομάδες μετά τον φόνο στην ίδια περιοχή 14 επιβατών λεωφορείου μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και αξιωματικοί του ναυτικού.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]