Πέθανε το μωρό της 19χρονης «νύφης του ISIS»

[ad_1]

Πέθανε από επιπλοκές στην υγεία του το βρέφος της 19χρονης Βρετανίδας που πήγε στη Συρία και εντάχθηκε στον ISIS. Είναι το τρίτο παιδί που χάνει η νεαρή κοπέλα, της οποίας έχει αφαιρεθεί η βρετανική υπηκοότητα και βρίσκεται σε στρατόπεδο προσφύγων στο συριακό βορρά. 
Μόλις πριν από ένα μήνα η Σαμίμα Μπέγκαμ κρατώντας στην αγκαλιά της το νεογέννητο γιο της, Τζαρά, ζητούσε να της επιτραπεί να επιστρέψει στη Βρετανία: «Δεν γνώριζα σε τι θα εμπλεκόμουν όταν έφυγα, και έχω την ελπίδα πως για το καλό μου και για το καλό του παιδιού μου, θα μου επιτραπεί να γυρίσω πίσω».
Η βρετανική κυβέρνηση όμως πήρε την απόφαση να της αφαιρέσει τη βρετανική υπηκοότητα, θεωρώντας την επικίνδυνη, καθώς δεν έδειξε να έχει μετανιώσει για τις πράξεις της.
Στις τρεις εβδομάδες από τη γέννησή του, το μωρό της αρρώστησε και πέθανε, με τον υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας να δέχεται πλέον σφοδρή κριτική για την απόφασή του.
Ο τραγικός θάνατος του παιδιού της Σαμίμα Μπέγκαμ, του Τζαρά, είναι ένα μελανό σημείο στη συνείδηση της κυβέρνησης, αναφέρει η βουλευτής των Εργατικών Νταϊάν Άμποτ.
«Ό,τι και να σκέφτεται κανείς για τη συμπεριφορά και τις επιλογές της μητέρας, αυτό είναι ένα νεογέννητο, το τρίτο που έχει χάσει αυτή η μητέρα. Αυτό το παιδί είναι ξεκάθαρα ένα αθώο θύμα του πολέμου», δηλώνει η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Save The Children, Κίρστι Μακ Νιλ.
Το 2015 η 19χρονη Μπέγκαμ έφυγε από τη Βρετανία με φίλες της για να ακολουθήσουν τον ISIS στη Συρία. Εκεί παντρεύτηκε έναν Ολλανδό μαχητή του ISIS, ο οποίος τώρα κρατείται στα βορειοανατολικά της χώρας. Η ίδια μένει εκεί σε καταυλισμό προσφύγων.
Είναι απόλυτα τραγικό το γεγονός ότι ένα μωρό πέθανε και φυσικά καταλαβαίνω πως είναι ένα πραγματικά τρομερό πρόβλημα. Από την άλλη, δουλειά του υπουργού Εσωτερικών είναι να προστατεύσει τους πολίτες της Βρετανίας», αναφέρει η Άντρεα Λέντσομ, επικεφαλής των συντηρητικών στη Βουλή.
Η υπόθεσή της έχει προβληματίσει αρκετά πολλές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν παρόμοιες περιπτώσεις ατόμων που είχαν φύγει για να σταθούν στο πλευρό του ISIS και τώρα εκφράζουν την επιθυμία να επιστρέψουν.
Επιμέλεια: Ζ. ΚονταξήΠηγή: ΕΡΤ1
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]