Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλά για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα (video)

[ad_1]

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Η Επόμενη Μέρα με αφορμή το υπό διαβούλευση σχέδιο του Ποινικού Κώδικα, που επεξεργάστηκε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, και τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση. Οπως είπε διάφορα ζητήματα που έχουν ανακύψει είναι ανοιχτά και έχουν ήδη τεθεί από το Υπουργείο ως προβληματισμοί προς τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ενώ σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

«Η τροποποίηση των ποινικών κωδίκων είναι μια βαθιά μεταρρύθμιση που έχει καθυστερήσει δημιουργώντας προβλήματα στην ποιότητα και στην ταχύτητα της απονομής της Δικαιοσύνης» είπε τονίζοντας ότι το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα αποτελεί την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε το 2015, και αποτελεί το πόνημα έμπειρων και επιφανών δικαστικών λειτουργών, ακαδημαϊκών και δικηγόρων, οι οποίοι έχουν λάβει υπόψη προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες.
«Το σχέδιο είναι σε διαβούλευση, η συζήτηση είναι ανοιχτή, τα προβλήματα καταγράφονται και θα επιχειρήσουμε να καταθέσουμε το καλύτερο δυνατό κείμενο» τόνισε επισημαίνοντας πως αυτό θα προσανατολίζεται στον εξορθολογισμό των αδικημάτων, των ποινών και των διαδικασιών. «Για παράδειγμα Διαπιστώσαμε προσφάτως ότι ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου φέρνει κατηγορούμενος με τον ίδιο αμείλικτο τρόπο τους εγκληματίες του «λευκού κολάρου», αλλά και τα «γάντια της καθαρίστριας». Πρέπει να βρεθούν να βρεθούν οι σωστές τομές», είπε και ζήτησε από όλες τις πλευρές να τηρήσουν στάση νηφαλιότητας και να μην διαστρεβλώνουν τα ζητήματα.
Όπως είπε όσα θέματα που έχουν να κάνουν με την πλημεληματοποίηση συγκεκριμένων κακουργημάτων ή σε σχέση με εγκληματικές οργανώσεις είναι ανοιχτά και έχουν ήδη τεθεί από το Υπουργείο ως προβληματισμοί προς τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές με τις οποίες υπάρχει ανοιχτός διάλογος.
«Μετά από τόσες δεκαετίες αποσπασματικών τροποποιήσεων όλοι συμφωνούμε ότι έχει έρθει η ώρα για την αλλαγή του ποινικού κώδικα. Μπορούμε όλοι να ενισχύσουμε αυτή τη συζήτηση ώστε υπό αυτούς τους όρους να μπορούμε να προβούμε στην απαραίτητη μεταρρύθμιση» είπε.
Αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση
Σημειώνεται ότι νωρίτερα η ΝΔ με ανακοίνωσή της είχε κάνει λόγο για απαράδεκτες μειώσεις ποινών για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ. «Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία» ανέφερε.
Και το ΚΚΕ αναφέρθηκε στο μειωμένο πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, που «αντικειμενικά ευνοεί την υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής», ενώ καταλόγισε ευθύνη στην κυβέρνηση για τη μεγάλη καθυστέρηση της σχετικής δίκης.
Απαντώντας με ανακοίνωσή του ο κ. Καλογήρου επέκρινε τη ΝΔ για δημιουργία εντυπώσεων στα θέματα λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για «πάγια τακτική και επαναλαμβανόμενο θεσμικό ατόπημα της ΝΔ» και υπενθύμισε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, έχει δώσει λύσεις στο θέμα των αιθουσών και των δικασίμων, συμβάλλοντας καίρια στην επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής».
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]