Ο Σ. Φάμελλος στην ΕΡΤ για την κυκλική οικονομία και την ανάπτυξη (video)

24

[ad_1]

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μίλησε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ για την κυκλική οικονομία με αφορμή το πρώτο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο. Η κυκλική οικονομία είναι το νέο οικονομικό μοντέλο που αποβλέπει στην παράταση ζωής των προϊόντων και στην επαναχρησιμοποίησή τους. Ο κ. Φάμελλος έδωσε παραδείγματα κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζονται ήδη σε πολλές χώρες και τα εργαλεία που χρειάζονται για την ανάπτυξή της. Όπως είπε «περνάμε στην πράξη με χρηματοδότηση σε Δήμους για να δημιουργήσουμε νέα Οικονομία, να μειώσουμε το κόστος ζωής και παράλληλα να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής. Δεν είναι μόνο περιβαλλοντική ανάγκη αλλά και παράγοντας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Από φέτος θα ισχύσει τιμολογιακή πολιτική για τη διαχείριση των απορριμάτων που δίνει τη δυνατότητα εκπτώσεων σε όσους δήμους επιλέγουν να ενισχύσουν την ανακύκλωση ανάλογα με τις επιδόσεις τους να μπορούν την 1η /1/2020 να προσφέρουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη στους πολίτες τους. Παράλληλα καταργείται ο φόρος ταφής απορριμάτων και εισάγεται με νομοθετική ρύθμιση η εισφορά κυκλικής οικονομίας.Για την ενίσχυση των δράσεων κυκλικής οικονομίας εκτός από την αναπτυξιακή τράπεζα και το πράσινο ταμείο το προσεχές διάστημα ενεργοποιούνται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο σκάνδαλο της Novartis, ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι του έκανε εντύπωση που κόμματα της αντιπολίτευσης αποδομούν τόσο εύκολα τη Δικαιοσύνη όταν ερευνά ένα παγκόσμιο σκάνδαλο, όπως συτό. Και εξέφρασε την άποψη ότι η αξιοπιστία των πολιτικού συστήματος εξαρτάται από την πορεία ελέγχου των υποθέσεων αυτών από τη Δικαιοσύνη και είναι απαράδεκτο να μηνύονται οι δικαστικοί λειτουργοί γιατί κάνουν τη δουλειά τους.
Πηγή: ΕΡΤ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]