Ο Ουκρανός κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκλέγεται πρόεδρος

42

[ad_1]

Με το συντριπτικό  πρωτόγνωρο ποσοστό  73%-σύμφωνα με τα exit polls-για προεδρικές εκλογές  στην Ουκρανία εκλέγεται νέος πρόεδρος της χώρας τον κωμικό της τηλεόρασης Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Και σε αυτήν την αναμέτρηση  οι Ουκρανοί εξέλεξαν πρόεδρο κατά της διαφθοράς όπως είχαν κάνει ακριβώς πριν πέντε χρόνια όταν απομάκρυναν τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και εκλέγοντας τον Πέτρο Ποροσένκο.
Μπορεί ο απερχόμενος πρόεδρος Ποροσένκο να τον αποκαλούσε «εικονικό πολιτικό» λόγω της παντελούς έλλειψης πολιτικής εμπειρίας, όμως οι Ουκρανοί έδωσαν μαζικά την ψήφο τους στον Ζελένσκι. Αγνοώντας και τις κατηγορίες για τις στενές σχέσεις του Ζελένσκι με τον ολιγάρχη Ιχόρ Κολομόζκι, στο τηλεοπτικό δίκτυο του οποίου εργαζόταν ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι δεν ακολούθησε τις συνήθειες της προεκλογικής εκστρατείας. Ο «Ζε» όπως αποκαλείται ο Ζελένσκι, από τα αρχικά του ονόματός του, δεν διένειμε φυλλάδια. Δεν έδωσε πολλές συνεντεύξεις.
Επιτυχημένος τηλεοπτικός κωμικός στο δημοφιλές τηλεοπτικό δίκτυο του ολιγάρχη Ιχόρ Κολομόζκι, ο Ζε είχε τεράστια αναγνωρισιμότητα. Μόνο στο Instagram έχει 3,8 εκατομμύρια ακόλουθους.
Έγινε διάσημος στη χώρα του από την σειρά «Υπηρέτης του λαού» αφού «μπήκε» σε καθημερινή βάση στα σπίτια των Ουκρανών για δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ζελένσκι είναι ότι έπεισε τους ψηφοφόρους ότι δεν έχει καμία σχέση με το σύστημα της ουκρανικής ελίτ που κυριαρχείται από τη διαφθορά και τους ολιγάρχες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φαίνεται πιο δυναμικός και πιστευτός στα μάτια πολλών θεατών, ενσωματώνει τη θέληση για μια νέα αρχή που πολλοί Ουκρανοί θέλουν.
Ο Ζελένσκι υπόσχεται ότι ως πρόεδρος θα είναι φιλελεύθερος και φιλοευρωπαϊστής. «Οι Ουκρανοί δεν πείστηκαν επίσης από την πολωτική εκστρατεία του Ποροσένκο που έθεσε μια εθνικιστική ατζέντα στην προεκλογική του εκστρατεία προβάλλοντας το δίλημμα εμένα ή τον Πούτιν. Στέλνοντας ακόμη το μήνυμα ότι απευθύνεται στους «πραγματικούς» Ουκρανούς: Ουκρανούς και Χριστιανούς».
Αντίθετα, ο Ζελένσκι εμφανίστηκε ως μεγάλος συμφιλιωτής, ο οποίος θέλησε να φέρει τη δικαιοσύνη στη χώρα με τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις γλώσσες τους. Στην προεκλογική εκστρατεία δεν δίστασε μάλιστα να μιλήσει και στα ρωσικά – μια γλώσσα συχνά ανεπιθύμητη στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]