Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Eλπιδοφόρος στην ΕΡΤ (video)

[ad_1]

Στο Φανάρι ήταν στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον της Ορθοδοξίας. Η ιερά σύνοδος εξέλεξε τον νέο Ποιμενάρχη της πολυπληθέστερης ορθόδοξης κοινότητας, της αρχιεπισκοπής Αμερικής, που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Οι ιεράρχες επέλεξαν ομόφωνα τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, που θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα την περασμένη εβδομάδα Δημήτριο.
Η εκλογή έγινε με το τυπικό του οικουμενικού Πατριαρχείου, από τα 11μέλη της Ιεράς Συνόδου τα οποία ψήφισαν μέσα τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου και ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα.
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μετά την τελετή της αποδοχής των καθηκόντων του μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ για το μεγάλο έργο που αναλαμβάνει.

Ο 52χρονος Ελπιδοφόρος που είναι γέννημα θρέμμα Κωνσταντινοπολίτης, γεννημένος την παλιά ελληνική γειτονία του Μακρυχωρίου της Πόλης. Είναι από τους πλέον δημοφιλείς και αγαπητούς, η δε ανακοίνωση του ονόματος του έγινε δεκτή με φωνές «άξιος άξιος» από τα μέλη της Συνόδου, ενώ όταν ο ίδιος έφτασε στο χώρο του Πατριαρχείου έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα από τον συγκεντρωμένο κόσμο.
Ο κ. Ελπιδοφόρος αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια κρίσιμη φάση των πολιτικών ισορροπιών στην περιοχή όπου η στάση της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής έχει ιδιαίτερη σημασία για την μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.
Ο νέος ποιμενάρχης είναι επίσης καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα ως Μητροπολίτης Προύσσης και Ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ιδιαίτερα για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο μητροπολίτης Ελπιδοφόρος μετέτρεψε το ακόμη κλειστό πνευματικό αυτό κέντρο της ορθοδοξίας σε ένα ζωντανό σημείο πνευματικής και πολιτιστικής αναφοράς τόσο για την ελληνική όσο και για την τουρκική κοινωνία. Τον Φεβρουάριο 2019 μάλιστα ο κ. Ελπιδοφόρος υποδέχθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μαζί με τον εκπρόσωπο του Τούρκο προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ένα δέντρο στον κήπο της Θεολογικής Σχολής για την ανάπτυξη της ελληνο-τουρκικής φιλίας.
Τον νέο αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, ο οποίος εξελέγη το πρωί παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου συγχαίρει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο πολιτικός κόσμος αλλά και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.
Πηγή:ΕΡΤ/Aνταπόκριση από Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]