Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να τα πει με την κ. Φον Ντερ Λάιεν το Σάββατο στη Βουλγαρία, στο περιθώριο των εγκαινίων του αγωγού IGB, μιας και το χθεσινό δείπνο που είχαν προγραμματίσει στην οικία του πρωθυπουργού αναβλήθηκε, λόγω και της αναβολής της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, μιας και η πρόεδρος της Κομισιόν θα διανυκτέρευε στην Αθήνα. Σε αυτή τη συνάντηση το κυρίως θέμα θα είναι τα ενεργειακά, δεν μπορεί, όμως, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η συζήτηση να γυρίσει και στα της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, αν και το θέμα δεν είναι επισήμως στην ατζέντα. Το ενδιαφέρον, βεβαίως, είναι αν θα πάει στην Πράγα ο κ. Ερντογάν, ο οποίος ακόμα δεν έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του. Χθες, σε προπαρασκευαστική συζήτηση για τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που έγινε στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί και όχι ο σύμβουλος του κ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος έμεινε στην Άγκυρα λόγω του τηλεφωνήματος Ερντογάν-Πούτιν.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανη μια επαφή Μητσοτάκη-Ερντογάν. Και μπορεί στην Αθήνα να δηλώνουν ανοιχτοί σε διάλογο με τη γείτονα, δεν θα είναι, όμως, η ελληνική πλευρά που θα είναι επισπεύδουσα για διάλογο με κάθε τρόπο. Αν βρεθεί, όμως, ο κ. Ερντογάν στην Πράγα, τότε αυτό θα γίνει με τους κανόνες της Ε.Ε. και της Ελλάδας, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές. Κάτι που σημαίνει πως, αν πει οτιδήποτε που θα δυναμιτίζει το κλίμα, θα πάρει τη δέουσα απάντηση.