Ο Καθηγητής Εμμανουήλ Βασιλάκης για την τραγωδία στη Χαλκιδική και την κλιματική αλλαγή

184

Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών στη Χαλκιδική και αναμένονται τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση. Ο επίκουρος καθηγητής τηλεανίχνευσης και μορφοτεκτονικής Εμμανουήλ Βασιλάκης μας μιλά για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Στο μεταξύ η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 200 χλμ και γι αυτό είδαμε αυτές τις εικόνες”, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 στους 88,6 ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, σχολιάζοντας όσα δραματικά συνέβησαν στη Χαλκιδική, όπου η φονική κακοκαιρία της Τετάρτης στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, είπε “εικόνες από αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα συνθέτουν ένα τοπίο φαινομένων που τροφοδοτείται από την κλιματική αλλαγη και πρέπει να διαμορφωθεί παράλληλα και στα θέματα της πολιτικής προστασίας”.

Ο καθηγητής σημείωσε ακόμη: “Δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά και όλος ο κόσμος που θα πρέπει να δούμε σε όλη τη διάσταση και όλα τα φαινόμενα. Να διαχωρίσουμε τα 3 στάδια, τα προκαταστροφικά θέματα, τα συνκαταστροφικά και τα μετακαταστροφικά θέματα, ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις σε κάθε επίπεδο”.