Ο ΓΓ Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, μίλησε για όλα στην ΕΡΑσπορ 101,8 (audio)

[ad_1]

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), κ. Ιούλιος Συναδινός, παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στους Στέλιο Σαρέσκο, Πάνο Σαμαρά και στην εκπομπή της ΕΡΑσπορ «Τα Φιλαράκια των 9».

Ο Γ.Γ.Α. αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο φαινόμενο της βίας στους αθλητικούς χώρους, στην εμπλοκή των παραγόντων, στις παρεμβάσεις της πολιτείας και στο λεγόμενο αυτοδιοίκητο…
Στη μη διεξαγωγή του αγώνα πρωταθλήματος μπάσκετ, μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και στις όποιες ευθύνες των προέδρων – ιδιοκτητών…
Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που οφείλει να αναλάβει η ομοσπονδία του μπάσκετ για να υπάρξει η επιβαλλόμενη δικαιοσύνη… Για τις αλλαγές στη διαιτησία και την εμπλοκή της FIBA…
Στην αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και την πραγματοποίηση δομικών αλλαγών, για την δημιουργία βιώσιμου και καλύτερου ποδοσφαίρου…
Ακόμη ο Γ.Γ.Α, έκανε ευρεία αναφορά στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αρχαιρεσίες των συλλόγων, αθλητικών ομοσπονδιών κτλ, στην ποσόστωση των γυναικών και την αναλογική εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια, την υποστήριξη των αθλητών, προπονητών, τις διευκολύνσεις αθλητών, την ενίσχυση των αθλητικών ομοσπονδιών, την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και την υπό όρους διεκδίκηση μεγάλων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων.
Μεταξύ άλλων ο κ. Ιούλιος Συναδινός μίλησε:
Για την βία στα γήπεδα:
«Η βία στα γήπεδα, εντείνεται από τις ίδιες τις παθογένειες του Ελληνικού αθλητισμού. Οφείλεται και στην κοινωνική κρίση απλά μεταφέρεται στα γήπεδα λόγω της ομαδοποίησης που γίνεται, επειδή ο κάθε άνθρωπος αισθάνεται πως ότι και αν κάνει δεν θα τιμωρηθεί. Οι παράγοντες πρέπει να αποδέχονται τους κανόνες και να μην εκτραχύνονται …Οι φορείς του ποδοσφαίρου πρέπει να κάνουν την αυτοκάθαρσή τους…Οι συλληφθέντες θα υφίστανται τις συνέπειες…Δεν θα ξαναμπαίνουν στο γήπεδο… Εδώ και λίγες μέρες έχει ψηφιστεί διάταξη που αναφέρει πως όσοι έχουν συλληφθεί για επεισόδια θα πρέπει να επισκέπτονται το τμήμα της περιοχής τους κατά τη διάρκεια των επόμενων αγώνων».
Για τα μέτρα που πρέπει να πάρει η πολιτεία:
«Η πολιτεία οφείλει να ασκεί εποπτικό ρόλο, να νομοθετεί, να διαπιστώνει αν τηρείται η νομοθεσία. Ακόμα, πρέπει να αντιλαμβανόμαστε  που μπορεί να παρεμβαίνει και που όχι…Όταν η Πολιτεία παρεμβαίνει θίγεται το αυτοδιοίκητο. Σε διαφορετική περίπτωση ασκείται κριτική γιατί δεν παρεμβαίνει…».
Για τις διαφορές σε σχέση με το εξωτερικό:
«Στο εξωτερικό δεν γίνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό φαινόμενα βίας. Αυτό οφείλεται κυρίως, γιατί οι Έλληνες φίλαθλοι στρέφουν την προσοχή τους περισσότερο στους ιδιοκτήτες των ομάδων παρά στο ίδιο το άθλημα και τους αθλητές».
Για το ρόλο της αστυνομίας στα γήπεδα και το ρόλο των σεκιούριτι:
«Η αστυνομία προσπαθεί επιχειρησιακά να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις…Πολλές φορές δεν βοηθά ο χώρος, όπως π.χ. στο ΟΑΚΑ….πάντα για το καλύτερο και πολλές φορές και ο ίδιος ο χώρος δεν βοηθάει σε αυτό».
Για το Ελληνικό ποδόσφαιρο και την αναδιάρθρωση:
«Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Γ. Βασιλειάδης, έχει δηλώσει ότι η αναδιάρθρωση θα γίνει γιατί είναι βασική ανάγκη να αποκτήσει η χώρα βιώσιμο και καλύτερο ποδόσφαιρο…Χρειάζονται δομικές αλλαγές…. Πρέπει να γίνουν αναδιαρθρώσεις, ώστε να γίνει το Ελληνικό πρωτάθλημα πιο ελκυστικό και οι ομάδες να έχουν περισσότερα έσοδα.  Με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό επίπεδο…».
Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Σούπερ Λιγκ, Βασίλη Γκαγκάτση και την πρόταση του Ολυμπιακού:
«Υπάρχει νόμος που προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα όταν θα ενημερωθούμε επισήμως, από τις δικαστικές αρχές για την δικαστική απόφαση. Θα απευθυνθούμε στο νομικό συμβούλιου το κράτους για την γνωμοδότηση του τι πρέπει να γίνει. Σε κάθε περίπτωση θα λειτουργήσουμε με ότι ορίζει ο νόμος».
Για το Ελληνικό μπάσκετ και τη μη διεξαγωγή του αγώνα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός:
«Υπάρχει δομικό πρόβλημα, πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους μορφής πρωτάθλημα θέλουμε, κλειστής λίγκας ή Ευρωπαϊκού μοντέλου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι δύο μεγάλοι και οι υπόλοιπες ομάδες παλεύουν να τους φτάσουν με πολύ χαμηλότερα μπάτζετ.
Ήταν μια κακή στιγμή του μπάσκετ… Οι πρόεδροι και οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν ότι το μπάσκετ είναι θεσμός, που έχει επιπτώσεις και επιρροή στον κόσμο…Θα πρέπει η ΕΟΚ να συμβάλλει τα μέγιστα… Και μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει…».
Για τη διαιτησία:
«Πρέπει γίνει μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ των παραγόντων, ώστε η επιλογή των διαιτητών να γίνεται μέσω κλήρωσης ή με την συγκρότηση της Κ.Ε.Δ., με την εκπροσώπηση όλων των πλευρών, ώστε να υπάρχει αντικειμενικότητα…».
Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις:
«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά γήπεδα, αλλά δεν έχουν χτιστεί με τον κατάλληλο τρόπο και στο ιδανικό μέρος. Πολλές εγκαταστάσεις έχουν γίνει χωρίς άδεια. Τα πρώτα βήματα θα γίνουν από τα αθλητικά κέντρα που υπάρχουν ήδη, με κάποιες απαραίτητες ανακαινίσεις, διότι τα χρήματα δεν είναι αρκετά. Επίσης, υπάρχουν περισσότερες επιχορηγήσεις σε σχέση με πέρσι, παρότι διανύουμε δύσκολους καιρούς σε οικονομικό επίπεδο».
 
ΠΗΓΗ: ΕΡΑΣΠΟΡ

[ad_2]