Ο Βέμπερ θέτει όρους για να παραμείνει στο ΕΛΚ το κόμμα του Ορμπάν

[ad_1]

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο κορυφαίος υποψήφιος των συντηρητικών στις επικείμενες ευρωεκλογές, δήλωσε σε εφημερίδα πως ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν πρέπει να σταματήσει τη ρητορική του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν θέλει το κόμμα του, το Fidesz, να παραμείνει στο συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο γερμανός συντηρητικός δήλωσε πως θέλει να κάνει μια τελευταία προσπάθεια να κρατήσει τον ούγγρο πρωθυπουργό στην οικογένεια του ευρωπαϊκού κόμματός του, καθώς οι συντηρητικοί της Ευρώπης πρόκειται να συζητήσουν στις 20 Μαρτίου ενδεχόμενο αποκλεισμό του.
«Ο Βίκτορ Ορμπάν πρέπει να βάλει τέλος αμέσως και μια για πάντα στις εκστρατείες της κυβέρνησής του κατά των Βρυξελλών», φέρεται να δήλωσε ο Βέμπερ, προσθέτοντας πως ο Ορμπάν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από άλλα κόμματα που είναι μέλη του ΕΛΚ και να διασφαλίσει την ύπαρξη του πανεπιστημίου Central European University στη Βουδαπέστη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε χθες, Δευτέρα, την εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας ότι διαστρεβλώνει την αλήθεια για τη μετανάστευση στην ΕΕ, σηματοδοτώντας μια περαιτέρω επιδείνωση της σχέσης μεταξύ των δύο πριν από τις εκλογές του Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στη Βουδαπέστη, το Fidesz ανακοίνωσε σήμερα πως θέλει να παραμείνει στο ΕΛΚ.
Χθες το ΕΛΚ ανακοίνωσε πως έχει δεχθεί προσφυγές από 12 κόμματα μέλη του σε εννέα χώρες της ΕΕ και πως θα συζητήσει στις 20 Μαρτίου την αναστολή της συμμετοχής ή τον αποκλεισμό του Fidesz.
«Διεξάγεται μια συζήτηση στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η οποία επικεντρώνεται στο ζήτημα της μετανάστευσης», ανέφερε το γραφείο Τύπου του Fidesz στην απάντηση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήσεις σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΛΚ.
«Είμαστε έτοιμοι για μια συζήτηση και για να εκπροσωπήσουμε τη θέση μας. Το Fidesz δεν θέλει να φύγει από το ΕΛΚ, ο στόχος μας είναι να ενισχυθούν οι αντιμεταναστευτικές δυνάμεις εντός του ΕΛΚ», ανέφερε.
Το Fidesz πρόσθεσε πως θεωρεί την υπεράσπιση των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης και την αναχαίτιση της μετανάστευσης περισσότερο σημαντικά από την κομματική πειθαρχία στο πλαίσιο του ΕΛΚ.
Το ΕΛΚ έχει 217 ευρωβουλευτές στο 750μελές Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι 12 από τους οποίους ανήκουν στο Fidesz. Αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη παράταξη στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως το πιθανότερο είναι πως θα εξασθενήσει, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]