Ουκρανία: Ξεκινούν… πόρτα – πόρτα τα «δημοψηφίσματα» στις περιοχές υπό ρωσική κατοχή

Στα περίφημα «δημοψηφίσματα ένωσης» με τη Ρωσία προχωρούν από σήμερα, Παρασκευή, και μέχρι την επόμενη Τρίτη, οι φιλορωσικές αρχές σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.
Η Μόσχα και οι φιλορώσοι δηλώνουν ότι οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν κανονικά παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, με τη Δύση και το ΝΑΤΟ να διαμηνύουν πως ουδέποτε πρόκειται να αναγνωρίσουν τα ρωσικά «ψευδοδημοψηφίσματα».

Η Μόσχα και οι φιλορωσικές αρχές των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών αναφέρουν ότι τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν κανονικά, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις σε τέσσερις πλήρως ή μερικώς ελεγχόμενες από τη Ρωσία ζώνες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.Τα ψηφοδέλτια που εκτυπώνονται στις αυτοαποκαλούμενες “Λαϊκές Δημοκρατίες” του Ντονέτσκ” και του Λουχάνσκ είναι μόνο στη ρωσική γλώσσα, ενώ στην Χερσώνα και την Ζαπορίζια τα ψηφοδέλτια θα χρησιμοποιούν τόσο τη ρωσική όσο και την ουκρανική γλώσσα.

Η εκλογική επιτροπή των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, στα ανατολικά, διευκρίνισε ότι «για λόγους ασφαλείας», το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατ’ ουσίαν από πόρτα σε πόρτα, «μπροστά στα σπίτια» και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.