Ορούτς Ρέις τουρκικό ΥΠΕΞ: ”Η Ελλάδα να αποφεύγει τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση – Διάλογος άνευ όρων”

Λίγες ώρες μετά την έκδοση της ελληνικής αντί-Navtex, για την επέκταση των ερευνών του τουρκικού στόλου νότια της Ρόδου, η Τουρκία επιμένει στην προκλητική της στάση, προβαίνοντας σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας την Ελλάδα σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απάντησε στην διαμαρτυρία της χώρας για την παρουσία των ερευνητικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τις προσπάθειες της Ελλάδας ”μάταιες”.

Συγκεκριμένα, ο Ακσόι δήλωσε: «Είναι μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να διαμαρτύρεται στις δραστηριότητές μας μετά από κάθε NAVTEX, με βάση τις μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις. Η χώρα μας θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Επιπλέον, καλεί την Ελλάδα σε «διάλογο άνευ όρων», τονίζοντας πως: «Προσκαλούμε και πάλι την Αθήνα σε διάλογο ”άνευ όρων” τόσο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για τα υπόλοιπα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών».