[ad_1]

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την Βρετανία καθώς οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επί των εναλλακτικών προτάσεων για το Brexit. Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τουσκ καλεί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να είναι ανοικτό σε μια μακρά παράταση του Brexit

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι ανοικτό σε μια μακρά παράταση του Brexit, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας στους βουλευτές ότι δεν θα πρέπει να αγνοήσουν τους Βρετανούς που θέλουν η χώρα τους να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Appeal to EP: You should be open to a long extension, if the UK wishes to rethink its strategy. 6 million people signed the petition, 1 million marched. They may not feel sufficiently represented by UK Parliament but they must feel represented by you. Because they are Europeans.
— Donald Tusk (@eucopresident) March 27, 2019

«Δεν μπορούμε να προδώσουμε τα έξι εκατομμύρια ανθρώπους που υπέγραψαν την αίτηση για την ανάκληση του Άρθρου 50, το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έκαναν πορεία υπέρ ενός δημοψηφίσματος, ή την αυξανόμενη πλειονότητα ανθρώπων που θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Σε tweet που αναρτήθηκε μετά τη σύντομη ομιλία του, πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι ανοικτό σε μια μακρά παράταση, εάν η Βρετανία επιθυμεί να ξανασκεφθεί τη στρατηγική της.
Οι ψηφοφορίες
Στον σημερινό πρώτο γύρο θα υπάρξει μία σειρά από προτάσεις, πάνω στις οποίες οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν, επιλέγοντας όσες επιθυμούν και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.
Σήμερα επίσης, αναμένεται να κατατεθεί πρόταση που θα προτείνει τη διεξαγωγή μίας παρόμοιας διαδικασίας, την ερχόμενη Δευτέρα. Αφού θα έχει διαφανεί ήδη από την σημερινή διαδικασία ποιες είναι οι δημοφιλέστερες προτάσεις, η διαδικασία που θα ακολουθήσει τη Δευτέρα, θα έχει στόχο να περιορίσει τις επιλογές, φτάνοντας τελικά σε αυτή με την μεγαλύτερη πλειοψηφία. «Εάν η κυβέρνηση δεν κάνει τη δουλειά της, τότε το κοινοβούλιο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, και αυτό θα κάνουμε την Τετάρτη» δήλωσε ο Χίλαρι Μπεν στο BBC Radio 4.
Αν και οι ενδεικτικές ψηφοφορίες δεν είναι δεσμευτικές προς την κυβέρνηση, ο Όλιβερ Λέτουιν δήλωσε ότι η ομάδα των βουλευτών που στήριξαν τη χθεσινή τροπολογία θα χρησιμοποιήσει την υποστήριξη που έχει στην Βουλή για να προωθήσει μία νομικά δεσμευτική πρόταση, που δεν θα αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση παρά μόνο να ακολουθήσει την επιθυμία του κοινοβουλίου.
Η Bρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί ένα αποτέλεσμα των ψηφοφοριών που δεν είναι σύμφωνο με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ή με αυτό των εκλογών του 2017, όπως ένα νέο δημοψήφισμα, ο αποκλεισμός του ελεύθερου εμπορίου και η συνέχιση της ελεύθερης μετακίνησης.
Τα διλήμματα των Τόρις
Σήμερα αναμένεται να μιλήσει στην Επιτροπή 1922 των βουλευτών του κόμματός της, και αυτό πυροδότησε τις φήμες των τελευταίων ημέρων στο Ουέστμινστερ για μία επικείμενη ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος της παραίτησής της, προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών της στη συμφωνία αποχώρησης. Πολλοί βουλευτές του κόμματός της, αλλά και μέλη του υπουργικού της συμβουλίου βλέπουν εδώ και μέρες ότι οι επιλογές που απομένουν είναι η παραίτηση της Τερέζα Μέι ή προκήρυξη γενικών εκλογών, αλλά η ίδια όχι μόνο δεν έχει υπονοήσει ποτέ κάτι τέτοιο στις τοποθετήσεις της, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει μέχρι και την τελευταία στιγμή την υποστήριξη στην συμφωνία της για το Brexit.
Σύμβουλοι της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι συζητούν ένα χρονοδιάγραμμα για την παραίτησή της αλλά θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανακοίνωση της πρόθεσής της να παραιτηθεί έως μετά την τρίτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί του σχεδίου της για το Brexit, σύμφωνα με τους Financial Times.
«Αυτό θα απέτρεπε την ανάρμοστη εντύπωση ότι κάποιοι βουλευτές των Τόρις, για παράδειγμα ο Μπόρις (Τζόνσον), στηρίζουν τη συμφωνία με ευτελή κίνητρα», ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης των FT Τζορτζ Πάρκερ στο Twitter.

2) However, there would be an understanding she would announce her departure when/if the ERG deliver the votes and get the deal over the line. Because there is “not much trust”, ERG would reserve right to vote down Withdrawal Agreement bill at 2nd reading, if she reneges
— George Parker (@GeorgeWParker) March 27, 2019

Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια συνεννόηση ότι η Μέι θα ανακοινώσει την αποχώρησή της όταν ή εάν οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές στο Συντηρητικό της κόμμα στηρίξουν τη συμφωνία της και αυτή περάσει από το κοινοβούλιο.
Ο βουλευτής Τζον Μπάρον, υπέρμαχος του Brexit, εκτίμησε ότι πρόωρες εκλογές είναι ακόμη πιο πιθανό να συμβούν, καθώς όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των αυριανών ψηφοφοριών, δεν πρόκειται να αλλάξει ο αριθμός των βουλευτών που στηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ, εντός του κοινοβουλίου. «Ίσως είναι απαραίτητες οι εκλογές για να αποκατασταθεί η ισορροπία υπέρ των βουλευτών που θέλουν να εφαρμόσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, γιατί όπως δείχνει η ιστορία δεν είναι σοφό για κανένα κοινοβούλιο να απομακρύνεται από τον λαό. Τα γεγονότα των επόμενων εβδομάδων θα είναι κρίσιμα» υποστήριξε.
Οι ευρωσκεπτικιστές Τόρις, που αρνούνταν μέχρι τώρα να στηρίξουν την συμφωνία της Τερέζα Μέι, θα αναγκαστούν να αποφασίσουν εάν θα την δεχτούν ή εάν θα αποδεχτούν μία πιθανή τετελεσμένη καθυστέρηση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Ήδη ο πρόεδρος της ομάδας του ERG των Τόρις, ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, άφησε να εννοηθεί σε σημερινές του δηλώσεις ότι θα αναγκαστεί να στηρίξει την συμφωνία της πρωθυπουργού, γιατί τώρα είναι πιο σημαντικό αυτό από το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καν έξοδος. Απομένει να φανεί τι στάση θα κρατήσουν οι υπόλοιποι ευρωσκεπτικιστές, όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, όπως επίσης και το DUP, που δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής μεταστροφή στη στάση τους.
5,8 εκατομμύρια Βρετανοί ψήφισαν το άρθρο 50
Το αίτημα των πολιτών για την ανάκληση της διαδικασίας του άρθρου 50, που σταματά το Brexit, και έχει υπογραφεί από 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε λίγες μέρες από την εμφάνισή του στην σελίδα του κοινοβουλίου, πρόκειται να συζητηθεί στην δευτερεύουσα αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, την 1η Απριλίου.
Σύμφωνα με την Επιτροπή αρμόδια για Αιτήματα, πρόκειται για το αίτημα με τις περισσότερες υπογραφές που έχει ποτέ δεχθεί η ιστοσελίδα αντίστοιχων πρωτοβουλιών της Βουλής των Κοινοτήτων και της κυβέρνησης.
Οι βουλευτές θα συζητήσουν επίσης αίτημα που ζητά την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, που συγκέντρωσε 120.000 υπογραφές, και άλλο ένα που ζητά την αποχώρηση της Βρετανίας με ή χωρίς συμφωνία, στις 29 Μαρτίου, το οποίο συγκέντρωσε 140.000 υπογραφές.
Ωστόσο, επίσημη απάντηση της κυβέρνησης που αναρτήθηκε στην ίδια ιστοσελίδα των αιτημάτων, επισημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα ανακαλέσει το άρθρο 50. «Θα τιμήσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 και θα εργαστούμε με τον κοινοβούλιο για να φέρουμε σε πέρας μία συμφωνία που θα εγγυάται την αποχώρηση από την ΕΕ» αναφέρεται στην απάντηση.
Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]