Οι Σκοπιανοί βραβεύουν και τον Κοτζιά στο «πανηγύρι» για τα 30 χρόνια ανεξαρτησίας τους

Ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και εκ των συνυπογραφόντων της Συμφωνίας των Πρεσπών, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 30 προσωπικοτήτων που θα τιμηθούν από το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων και τον Υπουργό Μπουγιάρ Οσμάνι, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 30 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1991.
«Φέτος, η Δημοκρατία μας γιορτάζει την 30ή επέτειο ανεξαρτησίας της, που κηρύχθηκε το 1991. Με την ευκαιρία αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι, αποφάσισε να απονείμει διακρίσεις σε 30 ξένους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πολιτικούς, διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες, γνώστες της χώρας και της περιοχής. Με αυτήν την πράξη, προχωράμε σε μία συμβολική αναγνώριση της συμβολής τους στην εδραίωση της ανεξαρτησίας, της υποστήριξης και της βοήθειάς τους για την ολοκλήρωση της ευρωατλαντικής προοπτικής μας, καθώς και για την ενίσχυση της πολυεθνοτικής και πολυπολιτισμικής συνοχής της χώρας και της κοινωνίας μας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ αυτών που θα τιμήσει, είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον, ο πρώην ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ της περιόδου 1991-1994 Χικμέτ Τσετίν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.