Παρασκευή, 11 Ιούλ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Μητσοτάκης στο TikTok: Άνοιξε η πλατφόρμα για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα -Έως 2.500 ευρώ το χρόνο
Τράπεζα της Ελλάδος: “Περιορισμένοι οι συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα”
Στη Ρώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας 
ΠΑΣΟΚ: Παρών στην τροπολογία Πλεύρη-Λύση είναι η απόρριψη ασύλου και οι γρήγοροι επαναπατρισμοί
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στη στήριξη της Οδησσού
Ευ. Βενιζέλος: Το άρθρο 15 ΕΣΔΑ για το μεταναστευτικό ισοδυναμεί με κατάσταση πολιορκίας
Συντάξεις Αυγούστου 2025: Πότε πληρώνονται
Δικαίωση των Εκπαιδευτικών Ειδικών Κατηγοριών μετά από τις Παρεμβάσεις της ΝΙΚΗΣ 
Νίκος Παπαθανάσης: Ανοιχτή πρόσκληση για την ανάπτυξη πρότυπου πάρκου ύψους 5,3 εκατ. ευρώ
Βασίλης Κικίλιας: Ο Χαφτάρ αντιγράφει τον Ερντογάν και προσπαθεί να εκβιάσει την ΕΕ
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν πλήρως τον ELA

6 έτη ago
Κοινοποίηση
4 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση



Οι ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν πλήρως τα δάνεια που είχαν λάβει μέσω του ELA, εν μέσω βελτίωσης της χρηματοδότησης και της ρευστότητάς τους, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody΄s σε έκθεσή του.
Στις 28 Μαρτίου, σημειώνει ο οίκος, η Alpha Bank ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματά της για το 2018, τα οποία έδειξαν την πλήρη αποπληρωμή τής έκτακτης χρηματοδοτικής βοήθειάς της (Emergency Liquidity Assistance, ELA) τον Φεβρουάριο του 2019. Η Eurobank έκανε μία αντίστοιχη ανακοίνωση πριν από λίγες εβδομάδες. Οι δύο αυτές τράπεζες, αναφέρει ο Moody’΄s, ήταν οι τελευταίες από τα τέσσερα μεγαλύτερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που ανακοίνωσαν την πλήρη εξόφληση της χρηματοδότησης ELA που είχαν πάρει από την Τράπεζα της Ελλάδος.
«Εκτιμούμε ότι το υπόλοιπο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στον ELA ήταν μηδενικό στο τέλος Μαρτίου 2019, κάτι που είναι θετικό για το αξιόχρεο (credit positive) επειδή δίνει το σήμα ότι βελτιώθηκε η ρευστότητα και χρηματοδότηση των τραπεζών, που θα μειώσει πιθανόν περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησής τους», τονίζει ο οίκος και προσθέτει: «Η αποπληρωμή του ELA θα ενισχύσει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να διαφοροποιήσουν το μείγμα χρηματοδότησής τους. Χωρίς την εξάρτησή τους από τον ELA και με δεδομένη τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, οι ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσουν πιθανόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές ανασφάλιστων ομολόγων. Κάτι αντίστοιχο συνέβη στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, όταν οι ελληνικές τράπεζες επανέκτησαν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ανασφάλιστων κεφαλαίων μετά την πλήρη αποπληρωμή του ELA που είχαν τότε. Η πρόσφατη αποπληρωμή του ELA θα βοηθήσει επίσης στο να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντας στα πιστωτικά ιδρύματα να προελκύσουν περισσότερες καταθέσεις».
Ο Moody΄s σημειώνει ότι από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2019, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 8%, ενισχυμένες από τη σταδιακή βελτίωση της εμπιστοσύνης της αγοράς, της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης. Οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν, επίσης, να αποπληρώσουν τον ELA αυξάνοντας τις διατραπεζικές συμφωνίες επαναγοράς (repo), καθώς η διάθεση των διεθνών τραπεζών για ελληνικά στοιχεία ενεργητικού αυξήθηκε σταδιακά τα τελευταία λίγα χρόνια. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να εκδίδουν καλυμμένα ομόλογα ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για να αποπληρώσουν τον ELA, «εν μέσω αυξημένης διάθεσης των διεθνών επενδυτών για ελληνικό τραπεζικό κίνδυνο».
«Αν και οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν πλήρως τον ELA τους, η περαιτέρω βελτίωση του χρηματοδοτικού προφίλ τους εξαρτάται από την επιστροφή περισσότερων ιδιωτικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Η άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μετά την εισαγωγή τους τον Ιούνιο του 2015 και η πλήρης κατάργηση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών τον Οκτώβριο του 2018 θα βοηθήσουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα».
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Τράπεζες
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων: Υποχρέωση κι ευθύνη μας η προστασία τους
Επόμενο άρθρο Ιμάμογλου: Τα αποτελέσματα στην Κωνσταντινούπολη δεν θα αλλάξουν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης στο TikTok: Άνοιξε η πλατφόρμα για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα -Έως 2.500 ευρώ το χρόνο
8 ώρες ago
Τράπεζα της Ελλάδος: “Περιορισμένοι οι συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα”
9 ώρες ago
Στη Ρώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας 
9 ώρες ago
ΠΑΣΟΚ: Παρών στην τροπολογία Πλεύρη-Λύση είναι η απόρριψη ασύλου και οι γρήγοροι επαναπατρισμοί
10 ώρες ago
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στη στήριξη της Οδησσού
11 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Π. Λαφαζάνης: “Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας και μέγας μυθομανής ο Παυλόπουλος”-Α. Μητρόπουλος: “Κατέστρεψε το Κοινωνικό Κράτος ο Τσίπρας, έχει ρόλο να παίξει”

Π. Λαφαζάνης: «Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας» ο Παυλόπουλος και «μέγας μυθομανής» Α. Μητρόπουλος: Έχει ρόλο ο Τσίπρας να…

News Room

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Αυγούστου 2025: Πότε πληρώνονται

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νίκος Παπαθανάσης: Ανοιχτή πρόσκληση για την ανάπτυξη πρότυπου πάρκου ύψους 5,3 εκατ. ευρώ

News Room
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλοκαιρινές εκπτώσεις 2025: Πότε ξεκινούν

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?