Οι γυναίκες στην ηγεσία της ΕΕ: Τα επόμενα βήματα

Σε συμφωνία για την πρώτη γυναίκα στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, μητέρα επτά παιδιών που μιλάει άπταιστα τα γαλλικά επελέγη για την διαδοχή του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ με σκοπό να αποφευχθεί μια ενδο – ευρωπαϊκή θεσμική διαμάχη ανάμεσα στα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατέληξαν σε μια συμφωνία ώστε τουλάχιστον δύο γυναίκες να αναλάβουν θέσεις στην ΕΕ. Ήταν κάτι που ζήτησε τόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μκρόν όσο και πρωθυπουργοί των κρατών της Benelux (Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο ).

Στον συμβιβασμό που επετεύχθη ώστε η Κριστίν Λαγκάρντ να αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ, ο Βέλγος Σαλρ Μισέλ την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ζοσέπ Μπορέλ από την Ισπανία να ονομάζεται Ύπατος Εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με την Καγκελάριο της Γερμανία Άνγκελα Μέρκελ να δέχεται πυρά από την ίδια της την πολιτική ομάδα.

Ωστόσο η πιθανότητα και μόνο να αναλάβει η Γερμανία την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αρκετή για να σταματήσουν οι διαφωνίες στο Βερολίνο καθώς ο πρώτος και τελευταίος Γερμανός που βρέθηκε στην κορυφή του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ ήταν ο Βάλτερ Χάλσταϊν.