Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit – Παράταση του αδιεξόδου

22

[ad_1]

Σε ομόφωνη απόφαση, όπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τούσκ, κατέληξαν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit απαντώντας στο αίτημα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, για τρίμηνη παράταση του Brexit.
Όπως ανέφεραν Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλόντ Γιούνκερ η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισε να δώσει παράταση στη Βρετανία για το Brexit έως τις 22 Μαΐου, εάν το Βρετανικό Κοινοβούλιο αποδεχθεί τη Συμφωνία Αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα. Εάν όμως δεν περάσει από τη Βρετανική Βουλή τότε θα πρέπει η Βρετανία να καθορίσει στις 12 Απριλίου τα επόμενα βήματα, εάν δηλαδή θα οργανώσει ευρωεκλογές ή θα ζητήσει η αποχώρηση να αναβληθεί ως τα τέλη του 2019.
«Μέχρι εκείνη την ημέρα, όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές. Συμφωνία, μη συμφωνία, μεγάλη παράταση, ακύρωση του Brexit», υπογράμμισε ο Τουσκ και πρόσθεσε πως μέχρι τότε, το ΗΒ καλείται να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Εάν η απόφαση είναι αρνητική, τότε η μεγάλη παράταση καθίσταται «αδύνατη», τόνισε.
Ερωτηθείς για το πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι η παράταση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απάντησε μάλλον χαριτολογώντας «μέχρι το τέλος». Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε «πιο αισιόδοξος», ενώ έκανε λόγο για «καλύτερη» και «πιο εποικοδομητική ατμόσφαιρα» από το αναμενόμενο.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αποδέχθηκε την προσφορά της ΕΕ. Σε συνέντευξη τύπου είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν και τα σενάρια είναι όλα ανοιχτά.
Η Βρετανία ενδέχεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία τη 12η Απριλίου, εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων δεν εγκρίνουν την επόμενη εβδομάδα το κείμενο στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι Βρυξέλλες με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, κατέστησαν σαφές οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Συριόπουλος, δεν αποκλείεται να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, όπως για παράδειγμα η διεξαγωγή εκλογών ή η παραίτηση της Μέι. Όπως μετέδωσε από το Λονδίνο η Ευδοξία Λυμπέρη, αυτή η παράταση, σύμφωνα και με τις αντιδράσεις και τα social media της Βρετανίας, δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα απλώς παρατείνει το αδιέξοδο για μερικές εβδομάδες. Ταυτόχρονα, έχουν αναπτερωθεί οι φωνές για ανακοπή του Brexit.
Σχετική είδηση: Προσχέδιο Συνόδου ΕΕ για Brexit: Στο προσκήνιο και πάλι η 22α Μαΐου εάν η Βουλή εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης
Πηγή: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Associated Press
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]