Οι αμερικανικές αρχές κατέσχεσαν βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο

[ad_1]

Το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην κατάσχεση του βορειοκορεατικού φορτηγού πλοίου «Wise Honest» με την κατηγορία της παραβίασης διεθνών κυρώσεων εξαγωγής άνθρακα και εισαγωγής μηχανικών εξοπλισμών.
Αυτή η άνευ προηγουμένου κατάσχεση του πλοίου χωρητικότητας 17.000 τόνων – ένα από τα μεγαλύτερα φορτηγά πλοία της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τις ΗΠΑ – έρχεται σε μια περίοδο επιδείνωσης των σχέσεων Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ, μετά από τη σύνοδο κορυφής Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν τον Φεβρουάριο στο Βιετνάμ που κατέληξε σε αδιέξοδο και τις τελευταίες δοκιμές εκτόξευσης πυραύλων από την Βόρεια Κορέα.
«Αυτή είναι η πρώτη κατάσχεση φορτηγού πλοίου για παραβίαση των διεθνών κυρώσεων», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Μανχάταν, Τζέφρι Μπέρμαν σε ανακοίνωσή του.
Κατηγόρησε την Πιονγιάνγκ ότι «απέκρυπτε στοιχεία προέλευσης» του Wise Honest, «εξάγοντας τόνους άνθρακα» και εισάγοντας βαρέα μηχανήματα στη Βόρεια Κορέα.
Πέρσι οι ινδονησιακές αρχές άσκησαν μήνυση ενάντια στον καπετάνιο του πλοίο και τον Ιούλιο οι αμερικανικές αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία κατάσχεσης.
Το πλοίο συνελήφθη από «ξένες ναυτιλιακές αρχές» στις αρχές του περασμένου μήνα.
«Το πλοίο τέθηκε πλέον εκτός λειτουργίας», ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Ντίμερς.
«Η Βόρεια Κορέα και οι εταιρείες που τη βοηθούν να παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και του ΟΗΕ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων», συμπλήρωσε.
Οι Αμερικανοί εισαγγελείς τόνισαν ότι προχώρησαν στην κατάσχεση του πλοίου επί τη βάσει πολιτικής αγωγής, υποστηρίζοντας ότι το Wise Honest είχε υποστεί επισκευές με πληρωμές που καταβλήθηκαν σε αμερικανικά δολάρια μέσω αμερικανικών τραπεζών.
Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, dpa
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]