Ξαναζωντανεύουν οι εμπορικές πιάτσες των μεγάλων πόλεων (video)

[ad_1]

Έπειτα από χρόνια, οι τιμές μίσθωσης των καταστημάτων στους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων κινούνται ανοδικά. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα η Ερμού και η Τσιμισκή, όπου μάλιστα επέστρεψε και ο «αέρας».

Η αλματώδης αύξηση των τιμών στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες της Αθήνας φέρνει νέα δεδομένα στην αγορά.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ερμού που τον τελευταίο χρόνο φιγουράρει στη 15η θέση με τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους παγκοσμίως, βάζοντας πλώρη να επιστρέψει στην πρώτη δεκάδα, όπου βρισκόταν πριν την κρίση.
Έκπληξη αποτελεί ότι την τελευταία διετία έχει επιστρέψει και ο γνωστός «αέρας» στην Ερμού, που αγγίζει και τις 3.000 ευρώ το τ.μ.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί εμπορικοί δρόμοι απέκτησαν ζωή αλλάζοντας χαρακτήρα, όπως ο πεζόδρομος της Τσακάλωφ. Εδώ τα κλειστά εμπορικά καταστήματα ένδυσης έδωσαν τη θέση τους σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Πειραιά η μηνιαία τιμή μίσθωση ήταν το 2009 στα 80 με 130 ευρώ το τ.μ., το 2013 κατρακύλησε στα 60, για να επιτρέψει πάλι στα 80 ευρώ το τετραγωνικό φέτος.
Αντίστοιχα και στο Χαλάνδρι, σήμερα η τιμή διαμορφώνεται στα 75 ευρώ το τ.μ. πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2009 που ήταν στα 90 με 100 ευρώ το τ.μ.
Στην εμπορική καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην οδό Τσιμισκή, το μηνιαίο μίσθωμα από τα 90 ευρώ το τ.μ. το 2013 έχει αυξηθεί σε 140 € το τ.μ. το 2019. Μάλιστα, σύμφωνα με μεσίτες, υπάρχει λίστα αναμονής ενδιαφερομένων σε περίπτωση που ξενοικιαστεί κάποιο κατάστημα.
Έντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά μισθωμένων καταστημάτων και από αλλοδαπούς για την απόκτηση της χρυσής βίζας. Τα αγοράζουν συνεταιρικά επενδύοντας τουλάχιστον 250.000 ευρώ ο καθένας.
Ρεπορτάζ: Σόνια ΦίληΠηγή: ΕΡΤ1
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]