Νόμος απαγορεύει στην Αυστρία την ισλαμική μαντίλα στα σχολεία

32

[ad_1]

Νόμο που απαγορεύει την ισλαμική μαντίλα στα πρωτοβάθμια σχολεία, ενέκρινε το κοινοβούλιο της Αυστρίας. Όπως αναφέρει η κυβέρνηση, ο νόμος στέλνει «ένα μήνυμα εναντίον του πολιτικού Ισλάμ» και κρίθηκε απαραίτητος για να προστατευθούν τα κορίτσια από την «υποδούλωση».
Η κυβερνητική συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς πέρασε εχθές νόμο που απαγορεύει στις μαθήτριες πρωτοβάθμιων σχολείων να φορούν την ισλαμική μαντίλα.
Σε μια προσπάθεια να προκαταβάλουν τις επικρίσεις για τη διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων, οι συγγραφείς του κειμένου αναφέρονται σε «κάθε ένδυμα επηρεασμένο από την ιδεολογία ή τη θρησκεία που καλύπτει την κεφαλή».
Πάντως και οι δύο συνιστώσες της κυβερνητικής συμμαχίας, οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και οι ακροδεξιοί του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), κατέστησαν σαφές ότι στο στόχαστρό τους βρίσκεται η ισλαμική μαντίλα.
Ο εκπρόσωπος του FPÖ για θέματα Παιδείας Βέντελιν Μέλτσερ εξήγησε ότι ο νόμος στέλνει «ένα μήνυμα εναντίον του πολιτικού Ισλάμ», ενώ ο βουλευτής του ÖVP Ρούντολφ Τάσνερ τόνισε πως ο νόμος ήταν απαραίτητος για να προστατευθούν τα κορίτσια από την «υποδούλωση».
Η κυβέρνηση διευκρίνισε εξάλλου ότι ο νόμος δεν αφορά τα τουρμπάνια των σιχ και τα κιπά των εβραίων.
Όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξαν οξύτατες αντιδράσεις. Η οργάνωση των αυστριακών μουσουλμάνων IGGÖ κατήγγειλε τον νόμο χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενό του «αισχρό».
Σχεδόν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το κείμενο. Ορισμένοι διατύπωσαν την άποψη  ότι η κυβέρνηση δεξιάς-άκρας δεξιάς είχε κατά νου προωθώντας τον νόμο αυτό μάλλον να μονοπωλήσει τα πρωτοσέλιδα, παρά το καλό των παιδιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]