Νίκη του κεντροδεξιού φιλελεύθερου κόμματος στην Εσθονία-Άνοδος της ακροδεξιάς

22

[ad_1]

Το  φιλελεύθερο Κόμμα της Μεταρρύθμισης νίκησε στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Εσθονία. Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από τη μεγάλη άνοδο της άκρας δεξιάς, κατά τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή.
Η Μεταρρύθμιση, υπό την πρώην ευρωβουλευτίνα  Κάγια Κάλας, συγκέντρωσε σχεδόν το 29% των ψήφων κι αναμένεται να καταλάβει 34 από τις 101 έδρες του κοινοβουλίου, ήτοι τέσσερις περισσότερες από όσες κατέχει στην απερχόμενη Βουλή.
Το Κόμμα του Κέντρου, υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γιούρι Ράτας, έρχεται δεύτερο με 23% των ψήφων και θα καταλάβει 26 έδρες (-1). Ενώ το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Εσθονίας (EKRE) έδρεψε μεγάλα κέρδη, αφού συγκέντρωσε το 17,8% των ψήφων και θα καταλάβει 19 έδρες (+12) στην επόμενη εσθονική εθνική αντιπροσωπεία.
Το συντηρητικό κόμμα Isamaa (ή Pro Patria), και ο Σοσιαλδημοκράτες, εταίροι του Ράτας στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, κέρδισαν 12 και 10 έδρες αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχασε και μαθηματικά την πλειοψηφία της.
Η ανάδειξη στην τρίτη θέση του ακροδεξιού EKRE συνάδει με την τάση της ανόδου ευρωσκεπτικιστικών και αντιμεταναστευτικών κομμάτων στην Ευρώπη. Η συμμετοχή στις εκλογές έφθασε το 63,1%.
Τώρα θα αρχίσει η διαδικασία αναζήτησης συμμαχιών για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, η έκβαση της οποίας χαρακτηρίζεται πάντως αβέβαιη καθώς το EKRE δεν θα ενταχθεί στην επόμενη κυβέρνηση, αφού η Μεταρρύθμιση και το Κέντρο είχαν αποκλείσει κάθε πιθανότητα συνεργασίας ήδη προεκλογικά. Η Κάλας, η οποία οδεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στο αξίωμα της πρωθυπουργού της Εσθονίας, το επανέλαβε αφού έγινε γνωστό το αποτέλεσμα.
 
 
 
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,dpa, AFP
 
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]