Νέα κατάθεση Κοέν στο Κογκρέσο στις 6 Μαρτίου

26

[ad_1]

Στο Καπιτώλιο επιστρέφουν ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Μάικλ Κοέν κι ο γεννημένος στη Ρωσία επιχειρηματικός συνεργάτης του, με τον οποίο συνεργάστηκε για το σχέδιο κατασκευής Πύργου Τραμπ στην Μόσχα, μεταδίδει το CNN.

Michael Cohen said President Trump inflated his wealth as an ego booster, but it may have been a crime https://t.co/tZgThr1KPK pic.twitter.com/nCuhqDhLTh
— CNN (@CNN) March 1, 2019

Οι ακροάσεις θα γίνουν ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων που εντείνει τις προσπάθειές της για τη διερεύνηση του συγκεκριμένου ζητήματος.
Ο Κοέν κατέθεσε την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών για περισσότερες από επτά ώρες στην ίδια επιτροπή κι ο Δημοκρατικός πρόεδρος της, o Άνταμ Σιφ που εκλέγεται στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι ο Κοέν θα επιστρέψει την επόμενη Τετάρτη προκειμένου να ολοκληρώσει την κατάθεσή του.
Παράλληλα, ο Σιφ ανακοίνωσε ότι η επιτροπή θα πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση στις 14 Μαρτίου με τον Φέλιξ Σέιτερ. Ο Σέιτερ ήταν επιχειρηματικός συνεργάτης του Τραμπ που συνεργάστηκε με τον Κοέν για το σχέδιο κατασκευής ενός Πύργου Τραμπ στη Μόσχα.
Ο Σιφ δήλωσε ότι «η επιτροπή θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο» ανοιχτά και δημόσια.
Η προγραμματισμένη επιστροφή του Κοέν στο Κογκρέσο θα γίνει την ημέρα που είχε αρχικά προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στη φυλακή προκειμένου να εκτίσει την τριετή ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί.
Με απόφαση δικαστή, ο ίδιος πήρε παράταση δύο μηνών για την έναρξη έκτισης της ποινής του, μετά από το αίτημα του δικηγόρου του Κοέν, ώστε να του δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας για τις καταθέσεις του στο Κογκρέσο.
Οι χθεσινές εξελίξεις καταγράφηκαν στον απόηχο της δημόσιας κατάθεσης που έδωσε ο Κοέν ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στη διάρκεια της ακρόασης ο Κοέν άσκησε σκληρή κριτική κατά του προέδρου Τραμπ κατηγορώντας τον ότι τον καθοδηγούσε για τις εγκληματικές πράξεις που διέπραξε ο ίδιος.
Από την άλλη μεριά, οι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Τραμπ δραστηριοποιήθηκαν για να αποκρούσουν τόσο την κριτική που άσκησε ο Κοέν, όσο και να υποβαθμίσουν την αξιοπιστία του.
Στο επίκεντρο της τακτικής αυτής βρίσκεται το γεγονός ότι ο Κοέν παραδέχτηκε την ενοχή του για τη διάπραξη ψευδορκίας ενώπιον του Κογκρέσου, σε προηγούμενη κατάθεσή του. Ο Κοέν παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα σχετικά με την χρονική διάρκεια των συζητήσεων για το σχέδιο της κατασκευής ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία του 2016.
Ο Κοέν μίλησε για μία σειρά ζητημάτων αναφορικά με το πλαίσιο των σχέσεων συνεργασίας που είχε με τον Τραμπ, ενώ περιέγραψε -σύμφωνα με τον ίδιο- την εμπλοκή που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος στις πληρωμές των γυναικών που είχαν υποστηρίξει ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις μαζί του.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο Τραμπ ήταν ενήμερος για τις προσπάθειες επικοινωνίας του συμβούλου του Ρότζερ Στόουν, με τα WikiLeaks.
Η κατάθεση του Κοέν ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα γίνει σε ένα πιο ήσυχο κλίμα, με δεδομένο ότι αυτή θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.
Η κατάθεσή αυτή αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί σε ζητήματα που σχετίζονται με την έρευνα που διεξάγει η παραπάνω επιτροπή για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και συνεργατών του Τραμπ.
Ο Λευκός Οίκος συνασπίστηκε με τους πολιτικούς συμμάχους του προέδρου Τραμπ πλήττοντας την αξιοπιστία του Κοέν κι απορρίπτοντας ότι είπε ο πρώην στενός συνεργάτης του Τραμπ στη δημόσια κατάθεση που έδωσε στο Κογκρέσο.

Fox News anchor says Donald Trump faces “real possibility of criminal exposure” based on Michael Cohen testimony https://t.co/Wui1Pig5bn pic.twitter.com/zQU0HBtl2I
— Newsweek (@Newsweek) March 1, 2019

Έτσι, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να πλήξει την αξιοπιστία του Κοέν, ενώ ο Σιφ έχει δηλώσει στο CNN ότι η επιτροπή στην οποία προεδρεύει θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα όσα ζητήματα αναδείχθηκαν από την δημόσια κατάθεση που έδωσε ο Κόεν την Τετάρτη. Όπως επίσης θα γίνουν ερωτήσεις και για «μία σειρά ζητημάτων που δεν αναδείχθηκαν».
Ο Σιφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε ότι η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα κάνει «ουσιαστική δουλειά προκειμένου να διαπιστωθεί η υποστήριξη που παρέχει η πηγή [ο Κοέν]»”
Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει διαπράξει εγκληματικές πράξεις, ο Σιφ δήλωσε ότι η Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης τον έχει εμπλέξει. «Αυτό που είδαμε [την Τετάρτη] ήταν ότι αυτά τα εγκλήματα συνεχίστηκαν όταν βρίσκονταν στο Οβάλ Γραφείο,” δήλωσε ο Σιφ για τη δημόσια κατάθεση του Κοέν.
Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψαν τους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικάνων ότι ο Κοέν είπε ψέματα στην δημόσια κατάθεσή του.
Σχετικές ειδήσεις:Μ. Κόεν: Ντρέπομαι που συνεργάστηκα με τον ΤραμπΚοέν: Ρατσιστής και απατεώνας ο Ντόναλντ Τραμπ
Πηγές: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]