Μ. Χοντορκόβσκι: Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δρούσαν στην Ελλάδα

Ο Ρώσος πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόβσκι, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στο Λονδίνο, παρουσίασε χθες ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, την αναφορά του ιδρύματός του όσον αφορά στην επέμβαση που έκανε το Κρεμλίνο και οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε ξένες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ομάδα Χοντορκόβσκι και τα οποία παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ρώσοι ειδικοί απεσταλμένοι υποστήριζαν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, με σκοπό τη δημιουργία πολιτικών – υποχειρίων.

Σχεδίαζαν ακόμη τη δημιουργία φιλο-ρωσικού κόμματος, ενώ είχαν ως σκοπό τη καλλιέργεια αντιευρωπαϊκού και αντιαμερικανικού κλίματος στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στην αναφορά του για την Ελλάδα, ο Χοντορκόβσκι είπε:

«Συνεργάτες του Ευγένι Πριγκόζιν, ερχόντουσαν στην Ελλάδα προκειμένου να εξετάσουν τις δυνατότητες επιρροής στην πολιτική της χώρας και της Ε.Ε. στο σύνολο της. Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι σχεδίαζαν τη στήριξη φιλο-κρεμλινικών υποψηφίων στις τοπικές εκλογές.Σε αυτή τη βάση σχεδιαζόταν η δημιουργία φιλο-κρεμλινικού κόμματος στην Ευρώπη και επίσης η χρησιμοποίηση ελεγχόμενων πολιτικών για την αναδιανομή των πόρων των ελίτ υπέρ των ρωσικών εταιρειών.

Οι πολιτικοί αναλυτές του Κρεμλίνου σημείωναν ότι για το 2019 υπήρχαν ήδη 15 πολιτικοί που περίμεναν την βοήθεια του Κρεμλίνου. 12 από αυτούς ενεργοί δήμαρχοι, ένας αναπληρωτής δήμαρχος, ένας ενεργός περιφερειάρχης και ένας υποψήφιος για περιφερειάρχης…».
Πληροφορίες Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο orthodoxtimes.gr.