Μ. Πενς: Έφτασε η ώρα ο ΟΗΕ να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας

[ad_1]

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να ανακαλέσουν τα διαπιστευτήρια από αντιπροσώπους της κυβέρνησης του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και να αναγνωρίσουν ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε ότι η Ουάσινγκτον έχει συντάξει και θα καταθέσει ένα ψήφισμα του ΟΗΕ και καλεί όλα τα κράτη να το στηρίξουν. Δεν κατέστη άμεσα σαφές αν ο Πενς θα θέσει το ψήφισμα αυτό στο 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας ή στην ολομέλεια της 193μελους Γενικής Συνέλευσης.
«Έφτασε η ώρα για τα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίσουν τον μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας και να ορίσει τον αντιπρόσωπό του σε αυτό το σώμα», τόνισε ο Πενς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Απευθυνόμενος προς τον σημερινό αντιπρόσωπο της Βενεζουέλας, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε: «Με όλο το σεβασμό, πρεσβευτή, δεν θα έπρεπε να είστε εδώ. Πρέπει να επιστρέψετε στην Βενεζουέλα και να πείτε στον Νικολάς Μαδούρο ότι ο χρόνος του τελείωσε, ήρθε η στιγμή για αυτόν να φύγει».
Διπλωμάτες αναφέρουν ότι είναι απίθανο η Ουάσινγκτον να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη για την υλοποίηση αυτής της απόφασης είτε στο ΣΑ, είτε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προκαλούν μια τεχνητή κρίση για να εκδιώξουν τον Μαδούρο και να τον αντικαταστήσουν με «τη δική τους μαριονέτα», ενέργειες που χαρακτήρισε «παράνομες, βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Η κατάθεση της πρότασης αυτής από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο έρχεται μια μέρα μετά την απόφαση του Διαρκούς Συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) να αναγνωρίσει τον αντιπρόσωπο του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως πρεσβευτή της χώρας στον θεσμό αυτό ως «τη διεξαγωγή νέων εκλογών».
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]