Μπάιντεν στον Ελπιδοφόρο: “Ο Μενέντεζ είναι πολύ πιο έξυπνος και σκληρός Έλληνας από μένα”

Με ιδιαίτερη θερμότητα και με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, επ’ ευκαιρία της επίσημης δεξίωσης για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στην εκδήλωση τηρήθηκε επακριβώς το ίδιο πρωτόκολλο όπως και για κάθε επίσκεψη πολιτικού ηγέτη στην έδρα του προέδρου των ΗΠΑ, κάτι που θεωρήθηκε σαν έμμεσο, πλην ηχηρό φιλελληνικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν εφείσθη ενθουσιασμού στις εκφράσεις που χρησιμοποίησε, τόσο για τη σημασία της ελληνικής παλιγγενεσίας του ’21, όσο και για τη σημερινή κατάσταση των διεθνών σχέσεων με επίκεντρο τη χώρα μας και το ρόλο της στην περιοχή της Μεσογείου. Η στενή φιλία και τα κοινά στοιχεία στην ιστορική πορεία Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, τονίστηκαν επιπλέον στις σχετικές αναρτήσεις εκ μέρους του Λευκού Οίκου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram κ.λπ).

«Οι Έλληνες μετανάστες» έγραψε ο Τζο Μπάιντεν στο Facebook «ανέκαθεν εμπλούτιζαν την έννοια του να είναι κάποιος Αμερικανός. Συδαύλιζαν τη φλόγα της ελευθερίας, η οποία ξεκίνησε σαν μια σπίθα στην Αθήνα πριν από χιλιάδες χρόνια. Απόψε [σσ: χθες, Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023] ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή τη φλόγα και να εργαστούμε από κοινού προς ένα μέλλον ελπίδας και δυνατοτήτων.

» Ως σύμμαχοι, συνεργάτες και φίλοι, τα κράτη Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αποδείξει επανειλημμένως ότι δεν είμαστε απλώς οι κληρονόμοι της δημοκρατίας. Είμαστε οι πρωτεργάτες και κήρυκές της (σσ: «We ‘re its champions» στο πρωτότυπο). Και αυτό οφείλεται στον χαρακτήρα της ελληνικής κοινότητας, καθώς και των ελληνικών ιδεωδών που είναι συνυφασμένα με τα θεμέλια της Αμερικής».

Στον ίδιο τόνο, η ανάρτηση του Λευκού Οίκου στο Twitter αναφέρει ότι «σήμερα και κάθε ημέρα, η Ελληνική Ανεξαρτησία εορτάζεται εξίσου από Αμερικανούς και Έλληνες. Μας προσφέρει την ευκαιρία να τιμήσουμε την ιστορία που μας δένει μεταξύ μας ως λαούς και τις αξίες που μας συνδέουν. Ελευθερία. Ισότητα. Αξιοπρέπεια. Δημοκρατία».

Η ετήσια, καθιερωμένη δεξίωση στον Λευκό Οίκο για τη 202η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ως εκπρόσωπο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.