Μοζαμβίκη: Συνέπειες για 1,85 εκατομμύρια ανθρώπους από τον κυκλώνα Ιντάι

[ad_1]

Περίπου 1,85 εκατομμύριο άνθρωποι μόνο στην Μοζαμβίκη έχουν επηρεαστεί από τον κυκλώνα Ιντάι, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) την ώρα που οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αρωγής δίνουν μάχη για να εκτιμήσουν τις διαστάσεις της καταστροφής και να διαπιστώσουν τί είδους βοήθεια πρέπει να αναζητηθεί επειγόντως.
«Κάποιοι θα βρίσκονται σε κρίσιμη, απειλητική για τη ζωή τους, κατάσταση. Κάποιοι έχουν δυστυχώς χάσει τις περιουσίες τους και για άλλους αυτή η κατάσταση δεν συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή τους», δήλωσε ο συντονιστής της Ocha Σεμπάστιαν Ρόουντς Στάμπα.
Ο Ιντάι ισοπέδωσε σπίτια και προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες κοντά στο λιμάνι Μπέιρα της Μοζαμβίκης στις 14 Μαρτίου. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι.
Τουλάχιστον 686 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το πέρασμα του κυκλώνα στις τρεις αυτές χώρες, απολογισμός που πιθανόν να αυξηθεί καθώς οι υπηρεσίες αρωγής προετοιμάζονται για την αναπόφευκτη εμφάνιση επιδημιών, όπως η ελονοσία και η χολέρα.
Η Μοζαμβίκη έχει πληγεί περισσότερο από την ανθρωπιστική κρίση με δεκάδες χιλιάδες σπίτια να έχουν καταστραφεί και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί σε μια περιοχή που εκτείνεται σε περίπου 3.000 τετραγωνικά χλμ–περίπου το μέγεθος του Λουξεμβούργου.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των κυβερνήσεων και των Ηνωμένων Εθνών η εικόνα της καταστροφής στις τρεις αυτές χώρες έχει ως εξής:
-Μοζαμβίκη: 447 νεκροί, 1.500 τραυματίες, 33.600 κατεστραμμένα σπίτια, 500.000 εκτάρια κατεστραμμένες σοδειές: 1,85 εκατ άνθρωποι επηρεάστηκαν.
-Ζιμπάμπουε: 179 νεκροί σύμφωνα με την κυβέρνηση που κάνει λόγο για 329 αγνοούμενους. Ο ΟΗΕ αναφέρει 259 νεκρούς. 200 τραυματίες, 16.000 εκτοπισμένοι: 250.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν.
-Μαλάουι: 60 νεκροί, 672 τραυματίες, 19.328 εκτοπισμένοι: 868.895 άνθρωποι επηρεάστηκαν.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]