Με τη Yamaha στην κορυφή ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του MotoGP στο Qatar

[ad_1]

Το τριήμερο των τελευταίων δοκιμών πριν την έναρξη του πρωταθλήματος του Moto GP ολοκληρώθηκαν στο Qatar το βράδυ της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου. Οι χρόνοι βελτιώθηκαν και την 3η μέρα, λιγότερο από όσο περιμέναμε βάσει της βελτίωσης των προηγούμενων ημερών. Η Yamaha πιστοποίησε τη βελτίωση της, τουλάχιστον στον ένα γύρο. Ο Maverick Vinales «κατέβασε» το χρόνο στο 1:54:208 βελτιώνοντας τον προηγούμενο ταχύτερο χρόνο που είχε σημειώσει ο Rins τη 2η μέρα κατά 4 περίπου δέκατα του δευτερολέπτου. Ο χρόνος του Vinales ήταν φυσικά και ο ταχύτερος του τριημέρου. Ο Ισπανός έκανε την επίδοση αυτή στον 25ο από τους 50 γύρους που συμπλήρωσε. Μετά τον ταχύτερο του χρόνο ξαναμπήκε στην πίστα για 2-3 γύρους κάθε φορά και σε όλους τις εξόδους του έκανε χρόνο κάτω από 1:55. Στο τέλος, έκανε 10 συνεχόμενους γύρους με ταχύτερο χρόνο το 1:55:542. Όπως και τις προηγούμενες μέρες, τα τελευταία 45 λεπτά των δοκιμών δεν υπήρχε δράση στην πίστα.
Ο Fabio Quartararo συνέχισε να εντυπωσιάζει αφού ολοκλήρωσε τις δοκιμές στη 2η θέση μετά την εντυπωσιακή 3η θέση που είχε την Κυριακή. Θυμίζουμε πως ο Quartararo έχει στη διάθεση του τη φετινή Yamaha της ομάδας Petronas με περιορισμό στις στροφές του κινητήρα. Αφού έκανε το γρήγορο του γύρο, ολοκλήρωσε τις δοκιμές με 15 συνεχόμενους γύρους. Κινήθηκε σταθερά στο 1:55 με ταχύτερο το 1:55:377 και στους τελευταίους γύρους ανέβηκε στο 1:56. Η βελτίωση του Quartararo είναι εντυπωσιακή, σταθερή και δείχνει πως θα είναι από τους βασικούς υποψήφιους για τον rookie της χρονιάς.
Ο Marc Marquez έκανε περισσότερους γύρους σε κάθε είσοδο του στην πίστα, σε σχέση με τους περισσότερους αναβάτες. Στο τέλος έκανε και αυτός 9 συνεχόμενους γύρους αλλά δεν είχε τη σταθερότητα των Vinales και Quartararo, όμως έκανε ταχύτερο χρόνο σε αυτή τη φάση 1:55:446, ταχύτερο του Vinales αλλά αργότερο του Quartararo. Ολοκλήρωσε τις δοκιμές με τον 3ο ταχύτερο χρόνο.
Ο Valentino Rossi φάνηκε να δουλεύει μέχρι τα μισά της μέρας σε διαφορετικές ρυθμίσεις που έδειχναν ρυθμίσεις αγώνα. Από τη μέση και μετά άρχισε να κυνηγά το χρόνο και σε κάθε είσοδο του στην πίστα βελτίωνε σημαντικά. Τελικά, στον 35ο από τους 38 γύρους που συμπλήρωσε, έκανε τον 4ο ταχύτερο χρόνο της μέρας και 5ο ταχύτερο του τριημέρου.
Ο Jorge Lorenzo πλησίασε τον Rossi στα 2 χιλιοστά βελτιώνοντας και την τελευταία μέρα σημαντικά την απόδοση του. Ο Lorenzo είχε μια πτώση χωρίς περαιτέρω προβλήματα ενώ ο ρυθμός που βελτιώνεται είναι πολύ γρήγορος, συγκριτικά με τη βελτίωση που είχε στη Ducati. Αυτό δείχνει πως θα είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει με τη Honda σε πολύ πιο σύντομο χρόνο. Στην 6η θέση ήταν ο Franco Morbidelli με τη 2η Yamaha της Petronas. Ο Morbidelli βελτιώθηκε σημαντικά την τελευταία μέρα και με την εμφάνιση του αυτή έχουμε 4 Yamaha (όσες υπάρχουν δηλαδή) στην πρώτη εξάδα.
Εντυπωσιακός ο Pol Espargaro που έφερε την ΚΤΜ στην 7η θέση και ήταν με διαφορά η καλύτερη KTM. Ο Takaaki Nakagami ήταν 8ος και τον ακολούθησε στην 8η θέση ο Danilo Petrucci. Ο Petrucci ήταν η καλύτερη Ducati σε μια θέση όμως που δε μας έχουν συνηθίσει οι Ιταλοί. Υπάρχει η αίσθηση πως η Ducati δεν έδειξε όλες τις δυνατότητες της στις δοκιμές, θέλοντας να εκπλήξει τους αντιπάλους της στον αγώνα. Φαντάζει όμως κάπως απίθανο να επέλεξαν να μην κάνει καμία Ducati, εργοστασιακή ή μη, έστω μία προσπάθεια για γρήγορο γύρο. Στη 10η θέση ήταν ο Jack Miller με τη Ducati της Pramac.
Οι αναβάτες τις Suzuki, Alex Rins και Joan Mir, ακολούθησαν στην 11η και 12η θέση αντίστοιχα. Στη μέση της μέρας ήταν αυτοί που είχαν το 1-2 στην κατάταξη με τον Mir να είναι στην κορυφή. Στη συνέχεια δε βελτίωσαν σημαντικά τους χρόνους τους αλλά έδειξαν όλο το τριήμερο πως μπορούν να είναι γρήγοροι και σταθεροί. Ο Rins σημείωσε τον 3ο ταχύτερο χρόνο στα συνδυασμένα αποτελέσματα. Ο Francesco Bagnaia ήταν 13ος με διαφορά 8,5 δέκατα από την κορυφή. Οι Rabat και Dovizioso ακολούθησαν στη 14η και 15η θέση αντίστοιχα και κανείς δε μπορεί να πιστέψει πως αυτές ήταν οι δυνατότητες του Dovizioso έπειτα από 50 γύρους που συμπλήρωσε την τελευταία μέρα. Ο Rabat ήταν ο πιο «εργατικός» αναβάτης συμπληρώνοντας 66 γύρους.
Οι αναβάτες της Aprilia έμειναν πολύ πίσω με τον Iannone να είναι 16ος, τον Aleix Espargaro να είναι 19ος και τον δοκιμαστή τους Bradley Smith να ακολουθεί στην 20η θέση. Σίγουρα απογοητευμένος είναι ο Zarco, στην 22η και προτελευταία θέση με χρόνο 1:56:162, ο αναβάτης που πέρσι ολοκλήρωσε τις δοκιμές στην 1η θέση με χρόνο 1:54:029. Στην τελευταία θέση, σταθερά, ο Hafizh Syahrin, δύο δέκατα πίσω από τον Zarco.
Ομάδες και αναβάτες, θα επιστρέψουν στη δράση σε 2 εβδομάδες, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, στην ίδια πίστα, στο Qatar.
Οι χρόνοι της 3ης μέρας
Συνδυασμένοι χρόνοι και των 3 ημερών

[ad_2]