Με αφρικανική σκόνη και λασποβροχή το υπόλοιπο της Μεγάλης Eβδομάδας

78

[ad_1]

Αποπνικτική ατμόσφαιρα, με ένα «πέπλο» αφρικανικής σκόνης να καλύπτει μεγάλο μέρος της χώρας, θα επικρατήσει μέχρι την Ανάσταση. Οι λασποβροχές και η χαμηλή ορατότητα δεν αναμένεται να περιοριστούν πριν το Πάσχα.
Όπως φαίνεται στον χάρτη του meteo.gr ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας δημιουργούν ένα ισχυρό νότιο ρεύμα που μεταφέρει σκόνη από την Αφρική. Αυτή η ροή αερίων μαζών θα ευθύνεται και για την άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, που σε ορισμένες περιοχές θα φτάσει και τους 30 βαθμούς.
Παρ όλη την άνοδο της θερμοκρασίας, η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη εξαιτίας της σκόνης.
Εν τω μεταξύ, ειδικοί συνιστούν σε ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα να περιορίσουν τις μετακινήσεις, τη σωματική άσκηση, αλλά και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους, επισημαίνοντας μεν ότι η σκόνη δεν είναι αλλεργική, αλλά ότι δρα ερεθιστικά.
«Να μην εκτίθενται στη σκόνη, όταν έχει αέρα να φορούν μαντήλι να μη πηγαίνει στη μύτη και να μη βγάζουν έξω ρούχα να στεγνώσουν ή κλινοσκεπάσματα», σημειώνει η Επίκουρος Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνη.
Το απόγευμα της Μ. Τρίτης 23/04 η υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης εντοπίζεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 3 km. Οι πηγές της εντοπίζονται στη Λιβύη σε περιοχές με αλλουβιακές αποθέσεις, δηλαδή εκτάσεις με αργιλώδη εδάφη και ψιλή άμμο. Πηγή: meteo.grΠηγή: ΕΡΤ1, meteo.gr
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]