[ad_1]
Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη συνταγματική αναθεώρηση, με σημείο αιχμής την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για πρωτοφανή συναλλαγή μεταξύ Ν.Δ. και Κινήματος Αλλαγής, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση διαψεύδει ότι θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, είτε τον Κώστα Σημίτη, είτε τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και χάραξης διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξελίσσεται η Συνταγματική Αναθεώρηση.
Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε εντούτοις οι διενέξεις συνεχίζονται και εκτός κοινοβουλίου με σημείο αιχμής την εκλογή του ΠτΔ.
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε ευθεία επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ: «Για τον κ. Μητσοτάκη οι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία της αναθεώρησης καθώς δεν κατέχουν την μυστική γνώση που ο κατέχει ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Πρόκειται εδώ για μια αριστοκρατική αντίληψη για την πολιτική που επιβεβαιώνει ότι ο κος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την πολιτική εξουσία ως πατρογονικό δικαίωμα του ίδιου και των ομοίων του και όχι ως πηγάζουσα από τον λαό».
Επιτέθηκε και στο ΚΙΝ.ΑΛ. μιλώντας για «πρωτοφανή συναλλαγή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στα χρονικά της μεταπολίτευσης»: «Έχουμε πολιτική και στρατηγική ταύτιση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και όχι στρατηγική σύμπλευση […] Υπάρχει εδώ πολιτική συναλλαγή που στηρίζεται στο φαντασιωτικό σενάριο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κερδίσει τις εκλογές και με τη νέα πλειοψηφία Μητσοτάκης και Γεννηματά θα αλλάξουν το Σύνταγμα και θα διορίσουν κάποιον άλλο Πρόεδρο που δεν είναι ο κ. Παυλόπουλος. Χθες αποκαλύφθηκε αυτό το σχέδιο. Στόχος του είναι να διορίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ένα πρόσωπο από τον χώρο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονισμού ή κάποιον τεχνοκράτη και αυτό θα γίνει με την συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ».
Απ` την πλευρά της η ΝΔ διαψεύδει τα σενάρια που ήθελαν να προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε τον Κωνσταντίνο Σημίτη είτε τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προταθούν από τη Ν.Δ. στην επόμενη Βουλή ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Σημίτης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη εκφράσει την εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου. Από κει και πέρα, όμως, επειδή η εποχή δεν προσφέρεται να γίνονται σενάρια».
‘Ατακτη πολιτική υποχώρηση της κυβέρνησης βλέπει η ΝΔ στην διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 30 παράγραφος 1.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η κυβέρνηση-κουρελού προέβη σήμερα σε μια άτακτη πολιτική υποχώρηση με εμφανή, όμως, υστεροβουλία. Οι ίδιοι οι βουλευτές της, αρνούμενοι να αναθεωρήσουν το άρθρο 30 παρ 1 που είχαν προτείνει, απέρριψαν επί της ουσίας την πρόταση Τσίπρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό».
Η ΝΔ εκτιμά ότι «αυτό έγινε συντονισμένα, σε μια προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών. Με εμφανή στόχο ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014. Διότι αυτό ακριβώς θα συμβεί, αν και στην επόμενη ψηφοφορία -σε ένα μήνα- δοθεί εκ νέου η εντολή σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν και το άρθρο 32 παρ 4 το οποίο θα επιτρέψει την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την πρόκληση εθνικών εκλογών».
Κλείνοντας η ΝΔ καλεί «τον κ. Τσίπρα να πάψει να κουρελιάζει ακόμη και το Σύνταγμα και να ξεκαθαρίσει σήμερα κιόλας τις προθέσεις του: θα ψηφίσουν ή όχι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ 4;».
Πρόεδρο Δημοκρατίας από τον προοδευτικό χώρο θα προτείνει το ΚΙΝ.ΑΛ.: «Ο συνδυασμός των δηλώσεων των κ.κ. Τσίπρα και Σπυράκη δείχνει την ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας στην συντηρητική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, αλλά και στην επιλογή προσώπου Προέδρου της Δημοκρατίας που τη συμβολίζει».
Επίθεση στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε η Ένωση Κεντρώων με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος, χαρακτηρίζοντάς τη διαδικασία φαρσοκωμωδία.
Στη Βουλή επικρατεί το κομματικό συμφέρον, σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Πηγή: ΕΡΤΡεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη
Μοιράσου το άρθρο:
[ad_2]