Μετεγκατάσταση 1.000 προσφύγων από την Ελλάδα στην Πορτογαλία

[ad_1]

Με διμερή διοικητική διευθέτηση αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση έως 1.000 αιτούντων ή/και δικαιούχων διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα στην Πορτογαλία.
Η διευθέτηση αυτή υπεγράφη αυτή την εβδομάδα από τους επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασύλου της Ελλάδας και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Συνόρων της Πορτογαλίας.
Η σχετική καταρχήν συμφωνία είχε γίνει από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, και τον υπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας, Εντουάρντο Καμπρίτα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο. Στη συνέχεια, δρομολογήθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο πλευρών, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της Διοικητικής Διευθέτησης.
«Πρόκειται για μια συμφωνία με ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και αποτέλεσμα, όταν προσπαθούμε να λειτουργούμε στο πλαίσιο των αρχών της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης, αρχές που αποτελούν θεμέλιο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε ότι αυτή η διοικητική διευθέτηση, που έχει μεγάλη συμβολική αξία, θα αποτελέσει οδηγό για την υλοποίηση ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού μετεγκατάστασης το συντομότερο δυνατό», αναφέρουν σχετικά πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Μια πρώτη πιλοτική φάση προβλέπεται και αφορά τη μετεγκατάσταση στην Πορτογαλία 100 αιτούντων ή/και δικαιούχων διεθνούς προστασίας που βρίσκονται σε Δομές Φιλοξενίας στην Ελλάδα. Η δε διοικητική διευθέτηση είναι σύμφωνη με την ισχύουσα διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο και δίνει προτεραιότητα σε οικογένειες, έχει δε λάβει την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Φωτο αρχείου
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]