Μαχαιριά από Σερβία: Αναγνωρίζει «Μακεδονική Εκκλησία»!

Κόντρα στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος πάει ο Πατριάρχης Πορφύριος στο Βελιγράδι
Πονοκέφαλο προκάλεσε στο Φανάρι (και αναμένεται με αγωνία η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου) η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας ότι αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος με την ονομασία «Μακεδονική Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος».
Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος στην ομιλία του από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος, όπου συλλειτούργησε χθες το πρωί με τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο, επεσήμανε ότι την απόφαση αυτή έλαβε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων. Η επίσκεψη του κ. Πορφυρίου πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά το συλλείτουργο συμφιλίωσης, όπως χαρακτηρίστηκε, στο Βελιγράδι για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών, οι οποίες για 55 χρόνια παρέμεναν ψυχρές, καθώς το Πατριαρχείο Σερβίας είχε κηρύξει σχισματική την Εκκλησία των ΣκοπίωνΩστόσο, όλα άλλαξαν ύστερα από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου (στις 9 Μαΐου 2022) να δεχτεί σε ευχαριστιακή κοινωνία την Εκκλησία των Σκοπίων με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» και τον αποκλεισμό του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων του.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου, όμως, που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 αναφέρονται η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ως «Μακεδονική Εκκλησία» και ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος ως «Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μακεδονίας». Η ανακοίνωση αυτή κάνει σαφές ότι δεν υπολογίζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ότι δρουν μόνοι τους, εξυπηρετώντας προσωπικά συμφέροντα και σκοπιμότητες.