Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: «Δεν θα επιτρέψουμε νέο 2015»

3

«Μια ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα της Ε.Ε.» επισημαίνουν στην πολιτική διακήρυξή τους οι εννιά ηγέτες που μετείχαν στην 8η Σύνοδο Κορυφής EUMED.

Για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες των 9 κάλεσαν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε., στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

«Η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατικότητα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας. Αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που υπογραμμίζει την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και προβάλλει ως αδήριτος στόχος. Για την επίτευξή τουη Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή» ανέφερε κατά την ομιλία του εξάλλου ο Έλληνας Πρωθυπουργός, οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πιθανή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την γειτονική χώρα.

«Η διακήρυξή μας είναι επίσης ξεκάθαρη και σε ότι αφορά υβριδικές απειλές και εν προκειμένω την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού που αποκτά ξεχωριστή διάσταση λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.» είπε, τονίζοντας: Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015»

Αναφερόμενος στην μετά covid εποχή ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως: Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή. στην μετά covid εποχή. Απαιτείται στα\θερός βηματισμός τόσο στο μέτωπο της οικονομίας, όσο και σε αυτό της δημόσιας υγείας. Θα επιμείνουμε στη στρατηγική της πειθούς , ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, Το άμεσο στοίχημα είναι να συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος παράλληλα με την αύξηση των εμβολιασμών.

Το επόμενο που θα μας απασχολήσει είναι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Ο ευρωπαϊκός νότος απέδειξε πως δεν χρειάζεται λιτότητα αλλά προοπτική»« υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.