Μήνυμα αλληλεγγύης από την ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία (video)

[ad_1]

Να επιδειχθεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ζήτησαν ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι έθεσαν με έμφαση, στην άτυπη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στη Ρουμανία, την προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. Όπως είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, οι ενέργειες της Άγκυρας θα παραμείνουν υπό παρακολούθηση από το ευρωπαϊκό συμβούλιο και το θέμα θα εξεταστεί ξανά, είτε στις 28 Μαΐου, στην έκτακτη σύνοδο, είτε στην τακτική του Ιουνίου και αναλόγως θα ληφθούν αποφάσεις.

«Εγώ είμαι Κύπριος»: Από το Σιμπίου της Ρουμανίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στέλνει ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στην Άτυπη Σύνοδο των 27 η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ, αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα από Ελλάδα και Κύπρο, με τον Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει την επιθετική στάση της γείτονος ζητώντας τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, στην επόμενη Σύνοδο, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την τακτική παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ο γεωπολιτικός ρόλος της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος αν δεν εξασφαλίζει την τήρηση του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό της…Είχαμε την ευκαιρία και εγώ και ο Αναστασιάδης να αναδείξουμε ως κεντρικό ζήτημα της Συνόδου τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ///// Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει ενέργειες παραβίασης διεθνούς δικαίου».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ντόναλντ Τουσκ δηλώνει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται ενωμένη πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ».
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης, ανέδειξαν από κοινού όσα συμβαίνουν στη ΝΑ Μεσόγειο ενώ πριν από το γεύμα εργασίας οι δυο άνδρες είχαν κατ’ ιδίαν 20λεπτη συνάντηση εστιάζοντας στην τουρκική προκλητικότητα.
Θέμα λήψης περιοριστικών μέτρων εναντίον όλων εκείνων που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Ανατολική Μεσόγειο, έθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Σίμπιου της Ρουμανίας:»Ενημέρωσα με κάθε λεπτομέρεια για τα όσα συμβαίνουν όχι τελευταία, αλλά σε όλη αυτή τη διάρκεια, με τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά ιδιαίτερα την πολύ πρόσφατη, που κατά την άποψη μου αποτελεί μια δεύτερη εισβολή εναντίον της Κυπριανής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας κλπ».
Η ανταπόκριση ήταν θετικότατη από πλευράς των εταίρων.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Στήριξα απολύτως τις θέσεις Αναστασιάδη ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ως ευρωπαϊκό ζήτημα και εγώ ανέδειξα το γεγονός ότι η ΕΕ έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό και ενεργειακό συμφέρον στην περιοχή της Μεσογείου».
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε μετά από συνάντησή του με αντιπροσωπεία της αμερικανικής ομογενειακής οργάνωσης AHEPA, ο Προκόπης Παυλόπουλος, λίγες μόλις ώρες μετά από τη νέα πρόκληση Ερντογάν, ο οποίος μίλησε για «αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων» της χώρας του και κάλεσε τους Τούρκους ευέλπιδες να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της χώρας του στο Αιγαίο: «Καθιστούμε σαφές προς την Τουρκιά ότι και η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε και δύναμη και βούληση να υπερασπιστούμε και να επιβάλλουμε την εφαρμογή του Διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους. Πολλώ μάλλον όταν σήμερα, ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι συνεπέστατη στις υποχρεώσεις της, δεν είμαστε μόνοι μας».
Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος, Γιάννης Φασουλάς
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]