Μέσα στον Απρίλιο η εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ από τον ESM (video)

11

[ad_1]

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ από τον ESM. Η θετική εισήγηση για την εκταμίευση του περίπου ενός δισ. διαμορφώθηκε στο χθεσινό Euroworking Group, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της Παρασκευής, που θα γίνει στο Βουκουρέστι.

Επίσης, δόθηκε στη δημοσιότητα η επικαιροποιημένη έκθεση των θεσμών από την οποία προκύπτει ότι έχουν κλείσει ουσιαστικά όλες οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Το ενδιαφέρον από την επόμενη εβδομάδα στρέφεται στην Ουάσιγκτον όπου θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ. Το οφειλόμενο ποσό ανέρχεται στο ποσό των 9,5 δις. ευρώ και η συζήτηση αφορά την πρόωρη αποπληρωμή ενός ποσού ύψους 3,5- 4 δισ. ευρώ. καθώς τοκίζεται με επιτόκιο 5,13%.
Την ίδια ώρα, η επόμενη έκδοση ομολόγου συνεχίζει να απασχολεί το διεθνή Τύπο. Συγκεκριμένα, οι εφημερίδες Le Figaro και La Tribune αναδημοσιεύουν το τηλεγράφημα του Reuters, που αναφέρεται στα σχέδια της Ελλάδας για νέα έξοδο στις χρηματαγορές με την έκδοση ενός ακόμα ομολόγου μέχρι το καλοκαίρι.
Στο σχεδιασμό βρίσκεται επίσης και η αποπληρωμή έως και 4 δισ. ευρώ των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, δήλωναν αξιωματούχοι στο Reuters.
Η νέα έκδοση ομολόγου που προγραμματίζεται να γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα είναι η τρίτη κατά σειρά, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης. Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε το σχέδιο, λέγοντας ότι η έκδοση ίσως γίνει το δεύτερο τρίμηνο, με το μέγεθός της να είναι περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνεται στα εν λόγω δημοσιεύματα.
Ο Νώντας Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος του Moody΄s δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών των κατοικιών θα στηρίξει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, κάνοντας δυνητικά πιο εύκολη την πώληση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Επιπλέον, οι αυξανόμενες τιμές ακινήτων θα αυξήσουν τα κίνητρα των δανειοληπτών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνειά τους, δεδομένης της δυνητικά υψηλότερης τιμής των ακινήτων τους.
Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]