Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Χριστιανική Ένωση στη Γερμανία. Δύο βουλευτές της, την περίοδο που ξεκίνησε η πανδημία και υπήρχε μεγάλη έλλειψη από μάσκες, χρησιμοποίησαν προσωπικές επιχειρηματικές διασυνδέσεις και μεσολάβησαν για την αγορά τους, όχι βέβαια με το αζημίωτο αλλά παίρνοντας προμήθεια. Η υπόθεση έχει φτάσει στα χέρια της δικαιοσύνης και οι δύο βουλευτές δήλωσαν ότι παραιτούνται από το βουλευτικό τους αξίωμα προκαλώντας τεράστιο πολιτικό κόστος στο Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα, λίγες ημέρες πριν από κρίσιμες τοπικές εκλογές σε δύο κρατίδια.

“Την ώρα που ο κόσμος έμπαινε σε λοκντάουν και χιλιάδες επαγγελματίες αντίκριζαν την χρεοκοπία με τα μάτια τους, δύο βουλευτές έκαναν ντιλ με μάσκες σαν σε φιλμ κάκιστης ποιότητας” παρατηρεί στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα die Welt. Δύο βουλευτές που ακόμη και στην πανδημία έχουν σταθερό μισθό και σε σύντομο διάστημα θα πάρουν σύνταξη, την οποία πολλοί άλλοι μόνο να ονειρευτούν μπορούν. Δύο βουλευτές από κόμματα, από το οποία προέρχονται μεταξύ άλλων η καγκελάριος, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Υγείας. Είναι να τρελαθεί κανείς απέναντι σε τόση έλλειψη ενστίκτου, τόση βλακεία, τόση αθλιότητα, τόση ηθική διαφθορά”.

Σκληρή κριτική και από τον σχολιαστή της Süddeutsche Zeitung, η οποία επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο ο υπηρετών το δημόσιο συμφέρον, μπορεί να κάνει ταυτόχρονα και ντίλ. “Επαγγελματίας πολιτικός είναι ένα σκληρό επάγγελμα, το οποίο ασκούν πολλοί υπό συνθήκες πολλών στερήσεων και σε συνδυασμό με συνεχή ιδεαλισμό” παρατηρεί ο σχολιαστής της. “Όλοι αυτοί θα πρέπει να προσέξουν, ώστε η καριέρα τους να μην παίρνει κατεύθυνση που να περνά μέσα από προσωπικές σχέσεις και ασαφείς δραστηριότητες. Όλοι αυτοί θα πρέπει να συμβάλουν ώστε η ανάληψη ευθύνης να είναι σαφώς αναγνωρίσιμη και διακριτή από την υποχρέωση λογοδοσίας. Θα πρέπει να επιμείνουν στο ότι καθοριστικής σημασίας για την εν γένει συμπεριφορά των πολιτικών δεν πρέπει να είναι μόνο νόμοι για βουλευτές και άλλες νομικές τυπικότητες, αλλά κατηγορίες, όπως η ηθική και η αξιοπρέπεια”.
Το σκάνδαλο με τις μάσκες αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα σε μια σειρά από λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας, που αφήνουν αρνητικό αποτύπωμα και σε σφυγμομετρήσεις. Ο σχολιαστής της Handelsblatt περιγράφει τη χαμένη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού σαν ένα παγάκι, που έχοντας λιώσει δεν μπορείς να το επαναφέρεις στην προηγούμενη κατάστασή του.

“Σταθερός τρόπος διακυβέρνησης ήταν πάντα χαρακτηριστικό γνώρισμα των χριστιανικών κομμάτων και ιδιαίτερα της καγκελαρίου” επισημαίνει. “Οι πολίτες ποτέ δεν περίμεναν από την Μέρκελ μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο η καγκελάριος οδηγούσε τη χώρα μέσα από κρίσεις σχετικά ανώδυνα και οι πολίτες αισθάνονταν ασφαλείς μαζί της. Αλλά στη δεύτερη χρονιά (της πανδημίας) η ασφάλεια έχει εξανεμιστεί. Θα πρέπει να χειρίζεται κανείς με πολλή προσοχή λέξεις, όπως αποτυχία, αλλά δεν μπορεί κανείς να βρει άλλη λέξη για να περιγράψει την περφόρμανς των χριστιανικών κομμάτων. Οικονομική στήριξη από τον υπουργό Οικονομίας; Φτάνει με καθυστέρηση. Εμβολιαστική καμπάνια; Απέτυχε. Στρατηγική με τεστ του υπουργού Υγείας; Παρόλο που υπήρχε ένας ολόκληρος χρόνος, μηδέν προετοιμασία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστοχία”.

Πηγή DW