Λευκός καπνός για την προστασία της Α’ κατοικίας – Υπό κατάρτιση το νομοσχέδιο

[ad_1]

Βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ κυβέρνησης -τραπεζιτών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και το θεσμικό πλαίσιο είναι έτοιμο να αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα προωθηθεί τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει συμφωνία σε όλα τα σημεία, τόσο για το υπόλοιπο του δανείου, την αντικειμενική αξία του ακινήτου και τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ τα χρονικά περιθώρια για ένταξη στο νέο πλαίσιο θα είναι ένα έτος.
Ξεκινά τις επόμενες μέρες η κατάρτιση του νομοσχεδίου για τη νέα ρύθμιση που θα αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη κυβέρνησης – τραπεζιτών, που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε συμφωνία στα βασικά σημεία και αποφασίστηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου πλαισίου να παραμείνει ανοικτή για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Στη νέα ρύθμιση, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να υπαχθούν περίπου 200.000 δανειολήπτες, υπό την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο του δανείου δεν ξεπερνά τις 130.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα για έναν εργένη, είναι έως 12.500 ευρώ, προσαυξανόμενο ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.
Στη συμφωνία, προβλέπεται ακόμα ότι όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση, μπορούν να ζητήσουν «κούρεμα» του δανείου εφόσον η οφειλή είναι μεγαλύτερη από το 120% της αξίας ακινήτου και παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης της δόσης από το Δημόσιο κατά το 1/3 για χαμηλά εισοδήματα ή ακόμα και στο 100% για όσους δανειολήπτες βρίσκονται σε πλήρη οικονομική αδυναμία.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται και το ζήτημα της συνολικής ρύθμισης των κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση έχει στείλει στις Βρυξέλλες προς έγκριση το σχέδιο του ΤΧΣ για μεταβίβαση σε εταιρία διαχείρισης ενεργητικού ενός μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων, έως και 20 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του Δημοσίου.

 
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανσόπουλος, Άντζυ Μανουσέλη
Σχετική είδηση: Νέα σύσκεψη κυβέρνησης-τραπεζιτών για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας (video)
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]