Λεοπόλδο Λόπεζ: Ο πραγματικός ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

26

[ad_1]

Ένας απόγονος οικογένειας της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας – μεταξύ των προγόνων του μάλιστα και ο πρώτος πρόεδρος της Βενεζουέλας – είναι εκείνος που σύμφωνα με τον Guardian κινεί τα νήματα πίσω από την ξαφνική άνοδο του Χουάν Γουαϊδό.
Είναι ο Λεοπόλδο Λόπεζ και στο άρθρο του αναφέρεται αναλυτικά η στρατηγική που ακολούθησε και πως – αν και από το 2017 βρίσκεται σε κατ` οίκον περιορισμό – σε συνεργασία με Αμερικανούς αξιωματούχους οργάνωσε την άνοδο του ηγέτη της αντιπολίτευσης.
Ο 47χρονος Λόπεζ, το 2014 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 14 ετών για παρακίνηση βίας και από το 2017 βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, με τη σύζυγό του να αναλαμβάνει ουσιαστικά την εκπροσώπηση του στο εξωτερικό, συναντώντας ακόμη και τον Ντόναλντ Τραμπ. Στο άρθρο τονίζεται πως φιλοδοξία του παραμένει να ηγηθεί της Βενεζουέλας, κάτι που δεν αποκλείεται να διεκδικήσει στο μέλλον, παρόλο που αυτή τη στιγμή όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Γουαϊδό.
Η κρίση πάντως κλιμακώνεται στη Βενεζουέλα, με το στρατό να εμποδίζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και με το Νίκολας Μαδούρο να καταγγέλλει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν στρατιωτική εισβολή στη Βενεζουέλα.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαδούρο: «Λες και η Βενεζουέλα δεν έχει ανθρώπους που την αγαπούν, λες και η Βενεζουέλα δεν έχει ανθρώπους που θα την υπερασπιστούν, λες και δεν έχει πατριώτες».
Κυρώσεις
Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε μέλη της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, το σώμα που ελέγχει ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και έχει χαρακτηριστεί παράνομο από την αντιπολίτευση.
Το μέτρο ανακοίνωσε ο Έλιοτ Αμπρας, ο Aμερικανός απεσταλμένος για την Βενεζουέλα.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο χρόνος για διάλογο με τον Μαδούρο «έχει περάσει από καιρό» και πως η μόνη διαπραγμάτευση είναι η αποχώρηση του σοσιαλιστή προέδρου και η ενίσχυση της αμερικανικής στήριξης στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.
Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα με την Βενεζουέλα με την ελπίδα ότι αυτή θα διανεμηθεί στη χώρα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θα εξαναγκάσουν την είσοδο της βοήθειας στη χώρα.
Συμπλήρωσε ότι χώρες έχουν δηλώσει στις ΗΠΑ ότι θα ήταν πρόθυμες να δεχτούν μέλη της κυβέρνησης Μαδούρο.
Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]