Λαρς Φελντ: Οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ απέδωσαν

Στην κρίση των δικαστών του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα και πάλι το ιδιαίτερα διαφιλονικούμενο στη Γερμανία πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Οι τέσσερις προσφεύγοντες, μεταξύ αυτών ο ιδρυτής του εθνολαϊκιστικού κόμματος AfD Μπερντ Λούκε, κατηγορούν την Ευρωτράπεζα για παράνομη κρατική χρηματοδότηση καθώς και για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της. Η σχετική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Στο ερώτημα εάν η ΕΚΤ υπερέβη τελικά ή όχι τις αρμοδιότητες και την αποστολή της κλήθηκε να απαντήσει «προκαταβολικά» αυτή την εβδομάδα ο επιφανής γερμανός οικονομολόγος Λαρς Φελντ, ένας εκ των λεγόμενων πέντε «σοφών» της γερμανικής οικονομίας που συγκροτούν το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως είπε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlanfunk:

«Αυτό δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Τα κριτήρια που τέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος QE είναι ιδιαίτερα λεπτομερή και αποτελούν τώρα αντικείμενο ελέγχου του δικαστηρίου. Οι δικαστές θα πρέπει να εξετάσουν εάν τα κριτήρια αυτά έχουν νόημα και εάν εν τέλει είναι και εφαρμόσιμα για κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα».