Κ. Ζέρβας: Επίσημα υποψήφιος δήμαρχος

«Όπως λοιπόν σας κάλεσα το 2019 να μετατρέψουμε το “γιατί όχι στη Θεσσαλονίκη” σε ένα “Ναι στη Θεσσαλονίκη”, σας καλώ από εδώ, σήμερα να πούμε ξανά ένα μεγάλο “ναι” για μια πόλη σύγχρονη, για τις γενιές που ζούνε σήμερα και ονειρεύονται, αλλά κυρίως για τις γενιές που ακολουθούν».

Με τη φράση αυτή, ο κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας ανακοίνωσε και επίσημα την απόφασή του να διεκδικήσει μία ακόμη θητεία στον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Σε μία ανοιχτή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησής του στα τρία χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου, ενώ δεσμεύτηκε για οκτώ «εμβληματικά», όπως τα χαρακτήρισε έργα, τα οποία υπογράμμισε πως θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Κατά τον απολογισμό του, ο κ. Ζέρβας σημείωσε μεταξύ άλλων πως η πόλη πλέον είναι πιο καθαρή, έχει προχωρήσει η τοποθέτηση των υπόγειων κάδων και είναι πρώτη στην ανακύκλωση σε όλη την Ελλάδα. Πρόσθεσε πως έχουν αυξηθεί οι χώροι πρασίνου, αλλά και η ποιοτική απόδοση χώρων. Συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης τονίζοντας πως δεν υπάρχει γειτονιά χωρίς εργοτάξιο.

«Μπήκαμε μπροστά για ΟΑΣΘ και μετρό»

Από την ομιλία του κ. Ζέρβα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές σε ΟΑΣΘ και μετρό. Όπως είπε, όταν ανέλαβε το τιμόνι του δήμου Θεσσαλονίκης, οι μεταφορές και οι συγκοινωνίες ήταν μια «μεγάλη πληγή για την πόλη».

Σε ό,τι αφορά στον ΟΑΣΘ, ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στην αγορά των 49 λεωφορείων από τη Λειψία, η οποία όπως τόνισε έγινε σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή.

«Σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη από το 2019», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, παραδέχτηκε ωστόσο πως η ανάγκη για περισσότερα δρομολόγια παραμένει.

«Αυτό που για πολλούς ήταν ανέκδοτο, εμείς συμβάλαμε για να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας για το μετρό Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, ο δήμος «μπήκε μπροστά» για να στηρίξει την ολοκλήρωση των έργων και τόνισε πως «έχουμε όλες τις διαβεβαιώσεις ότι θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2023».

«Οι λαμαρίνες ήδη έφυγαν, η πόλη ανέπνευσε», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ άσκησε κριτική κάνοντας λόγο για ένα «κρεσέντο προσφυγών» που ως στόχο είχαν να καθυστερήσει η ολοκλήρωση του έργου.

«Αγκάθια» η ασφάλεια της πόλης και το κυκλοφοριακό
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και σε δύο «σοβαρά», όπως τα χαρακτήρισε προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη: Την ασφάλεια και το κυκλοφοριακό, με τον κ. Ζέρβα να ζητά περισσότερους πόρους και δυναμικό για να έχει η Θεσσαλονίκη την αστυνόμευση που χρειάζεται αλλά και περισσότερους τροχονόμους, «ώστε να μην μπλοκάρει όλη η πόλη από 5 δρόμους με μποτιλιάρισμα».

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος της πόλης και εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα αυτό δεν παρέλειψε να εκθειάσει το έργο της δημοτικής αστυνομίας και να ευχαριστήσει τα στελέχη της για το έργο και την προσφορά τους. Τόνισε όμως πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Αστυνομία.

«Στηρίζουμε τις ομάδες της πόλης»
Παράλληλα ο κ. Ζέρβας εξέφρασε τη στήριξή του στις ομάδες της πόλης αλλά και την προσπάθεια που κάνουν ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και ο Ηρακλής να αποκτήσουν νέα γήπεδα. «’Νέα γήπεδα στην πόλη σημαίνει ταυτόχρονα και εγκαταστάσεις για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, για τις ακαδημίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση δημοτικών τελών στην Ελλάδα»
Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε και στη μείωση των δημοτικών τελών κατά 30%, που όπως είπε είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα Πρόσθεσε πως η μείωση αυτή δεν είχε ως συνέπεια τη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες

Τα 8 εμβληματικά έργα που θα αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στο όραμά του για τη Θεσσαλονίκη των επόμενων χρόνων. Τόνισε πως στόχος του είναι η Θεσσαλονίκη να ετοιμαστεί για το κύμα ανάπτυξης που έρχεται υπογραμμίζοντας πως «θέλουμε ανάπτυξη πολύπλευρη. Δεν θέλουμε η ανάπτυξη της πόλης να βασίζεται μόνο στον τουρισμό».

«Η Θεσσαλονίκη του 2030 θα είναι μία νέα πόλη», διαμήνυσε και δεσμεύτηκε για 8 «εμβληματικά», όπως τα χαρακτήρισε έργα που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της Θεσσαλονίκης.

Τα έργα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, είναι:

Ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους.
Ντεκ παλιάς παραλίας.
Στάβλοι Παπάφη– ένας πολυχώρος με πράσινο – κοινωνικές δομές – δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού στην Τούμπα.
Μουσείο Ολοκαυτώματος στα δυτικά. Στα αρχικά ανεπαρκή πλάνα δώσαμε 11 επιπλέον στρέμματα. Έτσι συμβάλλουμε εμείς – με πράξεις όχι με λόγια.
Πάρκο για όλους στην Τούμπα– το πρώτο πάρκο που κάνει πράξη την ίση πρόσβαση για όλους.
Διάνοιξη οδού Ψελλού – ένας κόμβος μετεπιβίβασης, με πολύ πράσινο και parking με πρωτοφανείς χρηματοδοτήσεις για απαλλοτριώσεις 12 εκ. ευρώ
Πλατεία Ελευθερίας ως Πάρκο μνήμης των αδικοχαμένων Εβραίων συμπολιτών μας
Πλατεία Διοικητηρίου με ανάδειξη των αρχαιοτήτων και κατασκευή της καλλιμάρμαρης πλατείας, αντίστοιχης αυτής που καταστράφηκε το 1990.
Κατά τον κ. Ζέρβα, τα έργα αυτά όχι μόνο θα αλλάξουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης αλλά θα τη μετατρέψουν σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

«Πρώτα θέλω τη στήριξη των συμπολιτών μου»
Σε ό,τι αφορά τα σενάρια στήριξης της υποψηφιότητάς του από κάποιο κόμμα, ο κ. Ζέρβας ανέφερε πως κάθε στήριξη είναι καλοδεχούμενη, τόνισε ωστόσο πως «πρώτα θέλω τη στήριξη από τους συμπολίτες μου».

«Βάζω τη Θεσσαλονίκη πάνω απ’ όλα»
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε πως «βάζει τη Θεσσαλονίκη πάνω απ’ όλα». «Αυτό είναι η προσωπική μου πυξίδα», συνέχισε και τόνισε πως δεν βλέπει την πόλη ως ένα σκαλοπάτι για προσωπική καριέρα.