Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Κάλεσμα για τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου( video)

[ad_1]

Στο δρόμο για τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε «τολμηρό κάλεσμα για την συγκρότηση  προοδευτικού πόλου, χωρίς αποκλεισμούς», όπως είπε, «για τα συμφέροντα των πολλών κι όχι για τους λίγους και τις ελίτ». Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει να εφαρμόσει «το δικό του μνημόνιο» που θα είναι «ίσως το πιο ωμό, πιο ακραίο, πιο ισοπεδωτικό από όλα τ’ άλλα».

«Το 2018 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα ξεμπέρδεψε με το μνημόνιο. Το 2019 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα ξεμπερδέψει με το κακό της παρελθόν» είπε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του.
Aναφερόμενος στην εποχή της σκληρής επιτροπείας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι» πορευτήκαμε με εντιμότητα και αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος». «Μπορείς» συνέχισε, «να προστατεύεις τη πρώτη κατοικία χωρίς αυτό να επηρεάζει αρνητικά την εκτίμηση των οίκων αξιολόγησης, όπως ο Moody΄s που μας αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες. Μπορείς να βγαίνεις με δυο λόγια από τα μνημόνια, υλοποιώντας πολιτικές για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Δηλαδή πολιτικές εκτός του νεοφιλελεύθερου πυρήνα του μνημονίου».
«Συγκρούονται δύο σχέδια»
τόνισε ο Αλ. Τσίπρας περιγράφοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε, είναι για τους πολλούς, με άξονες τη στήριξη της εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη και τις μεγάλες θεσμικές προοδευτικές τομές», ενώ υποστήριξε ότι το σχέδιο της ΝΔ, «είναι κατά παραγγελία των ελίτ».
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει το δικό του μνημόνιο»
πρόσθεσε ο πρωθυπουργός καταγγέλλοντας ΄»τον απόλυτο κυνισμό», του σχεδίου, που όπως είπε, προπαγανδίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ.
«Ο Κ. Μητσοτάκης έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ, για να ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα. Προπαγανδίζει απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αφού τα στελέχη του δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα διώξουν όσους προσελήφθησαν με ΑΣΕΠ στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης σε τομείς κρίσιμους όπως στη παιδεία και στην υγεία. Και ταυτόχρονα διατυμπανίζει την ακύρωση κάθε πρόσληψης, αυτές που μετά από μάχη με τους θεσμούς καταφέραμε, αφού επίμονα αρνείται το 1 προς 1 που πετύχαμε εμείς και προπαγανδίζει την επιστροφή στο 1 προς 5». «Διαφωνεί κάθετα και δεν το κρύβει με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, Τέλος είναι αναφανδόν υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου», τόνισε.
«Υβρίδιο ακραίας Δεξιάς η Ν.Δ»
«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, από άποψη μετατοπίσθηκαν στην ακροδεξιά και επέλεξαν να σβήσουν το παρελθόν της μετριοπάθειας και της ευρωπαϊκής προσήλωσης της παράταξης τους και να γίνουν μια κακόγουστη μίμηση νεοδεξιών προτύπων τύπου Όρμπαν» είπε ο πρωθυπουργός.
«Αφού», συνέχισε, «η αντιπολίτευση που υπέγραψε για 4,5% ξαφνικά έχει μεγάλο πόνο για τα πλεονάσματα, να συμφωνήσουμε μαζί μια κοινή θέση απέναντι στους εταίρους μας και δανειστές μας για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης. Αρκεί να συμφωνήσουμε και τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
-«Θα συμφωνήσει ο κ. Μητσοτάκης να εξοικονομηθούν πόροι για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία; Όχι, γιατί θεωρεί σπατάλη τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.
-Θα συμφωνήσει να δοθούν περισσότεροι πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία για την αύξηση των συντάξεων; Να επαναφέρουμε την 13η και 14η σύνταξη; Όχι, γιατί το ασφαλιστικό Πινοσέτ είναι ακριβώς στην αντίθετη λογική.
-Θα συμφωνήσει να δοθούν αυτοί οι πόροι σε πολιτικές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες; Όχι, γιατί θεωρεί κάθε αντίστοιχο μέτρο το οποίο υλοποιήθηκε αυτή την τετραετία ως ανακύκλωση της φτώχειας».
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές αποτελούν ίσως τη πιο κρίσιμη εκλογική και πολιτική μάχη για το μέλλον της Ευρώπης, από την ίδρυσή της».
«Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταθεί με τόλμη και αποφασιστικότητα έναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Όχι μόνος» είπε ο Αλ. Τσίπρας και απηύθυνε «τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας, για να μπει φρένο στις δυνάμεις του σκότους».
 
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]