Κόντρα ΝΔ-Μαξίμου για δήλωση Αθανασίου στην ΕΡΤ περί μίζας-Υπόθεση Novartis: Σκληρή γλώσσα εισαγγελέων (video)

[ad_1]

Το σκάνδαλο Novartis και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών πυροδοτούν σκληρές αντιπαραθέσεις και κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή.Το θερμόμετρο ανέβηκε σήμερα μετά από τη φράση «η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού» που είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στην εκπομπή της ΕΡΤ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ. Ακολούθησε σειρά ανακοινώσεων απο το Μαξίμου, τον ίδιο τον κύριο Αθανασίου και τη ΝΔ που επιτέθηκε στην ΕΡΤ αλλά και απάντηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Την ίδια ώρα με σκληρή γλώσσα οι εισαγγελείς απαντούν στα πολιτικά πρόσωπα που κάνουν λόγο για παρεμβάσεις στην υπόθεση NOVARTIS και τονίζουν ότι τέτοιες δηλώσεις βάζουν δυναμίτη στους πυλώνες της δικαιοσύνης. Η έρευνα συνεχίζεται με τις καταθέσεις των μη πολιτικών προσώπων. Να δούμε πρώτα την κόντρα ΝΔ-Μαξίμου για τις δηλώσεις Αθανασίου.

Εάν ένα αδίκημα ανάγεται στα καθήκοντα ή όχι του υπουργού είναι αρμόδια να τα κρίνουν κατά περίπτωση τα δικαστήρια.
–Λασκαράτος: Η μίζα είναι στις αρμοδιότητες ή επ΄ ευκαιρία των καθηκόντων
–Αθανασίου: Μα δεν θα την έπαιρνε τη μίζα αν δεν ήταν υπουργός…Εγώ πιστεύω ότι είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων…Γιατί αν δεν ασκούσε τα καθήκοντά του δεν θα τα έπαιρνε ο οποιοσδήποτε υπουργός.
–Λασκαράτος: Προφανώς χρονικά είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων. Αλλά είναι στα καθήκοντα ή επ΄ ευκαιρία των καθηκόντων…
–Αθανασίου: Στα καθήκοντά του…
–Ερώτηση: Η μίζα είναι στα καθήκοντα;
–Αθανασίου: Ναι.
Αυτή η δήλωση του Χαράλαμπου Αθανασίου στην ΕΡΤ, προκάλεσε την ακαριαία αντίδραση του Μαξίμου που κατήγγειλε τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ πως επιθυμούν την επιστροφή τους την εξουσία για να ξεπλύνουν τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τους για τη Novartis.
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει:Με περισσό θράσος ο κ. Αθανασίου τόλμησε να ξεστομίσει τη φράση ότι «η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού» και επομένως τυχόν εγκληματικές πράξεις πρώην υπουργών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ έχουν παραγραφεί και θα παραμείνουν ατιμώρητες. Ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού; Εάν ναι να το πει ανοιχτά, εάν όχι δεν έχει παρά να αποπέμψει τον κ. Αθανασίου άμεσα.
¨ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ¨, τη δημόσια τηλεόραση είχε ως στόχο η πρώτη αντίδραση της ΝΔ
Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ λέει:Η κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης δεν έχει προηγούμενο. Το Μαξίμου έχει μετατρέψει την ΕΡΤ σε ένα χυδαίο κανάλι διαστρέβλωσης των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Ας γνωρίζουν τα πρόθυμα φερέφωνα της συριζαϊκής προπαγάνδας και οι προβοκάτορες κατασκευαστές των fake news, ότι από την επομένη κιόλας μέρα των εθνικών εκλογών, η ΕΡΤ θα γίνει η δημόσια, ανεξάρτητη και πολυφωνική τηλεόραση που αξίζει στους Έλληνες.
Η απάντηση της ΕΡΤ
Η ΕΡΤ δεν ευθύνεται για τις απαντήσεις. Οι δημοσιογράφοι ρωτούν χωρίς λογοκρισία, απαντά με ανακοίνωση του ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΕΡΤ τονίζει:
«Σε σχέση με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με τη σημερινή συνέντευξη του πρώην υπουργού κ. Αθανασίου στην ΕΡΤ, η ΕΡΤ διευκρινίζει ότι – όπως πάντα – μετέδωσε και μεταδίδει πλήρως, ισοτίμως και χωρίς λογοκρισία τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και τις απαντήσεις των ερωτώμενων προσώπων, χωρίς, βεβαίως, να ευθύνεται για τις απαντήσεις που δίδονται ή για τις αντιδράσεις τις οποίες προκαλούν οι απαντήσεις. Αυτό έγινε και στην προκείμενη περίπτωση, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο».
Διευκρινίσεις Αθανασίου
Ο πρώην Υπουργός της ΝΔ, ο οποίος στη συνέντευξή του στην εκπομπή «ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ», επεσήμανε μεταξύ άλλων πως τόσο ο ίδιος, όσο και το κόμμα του θεωρούν πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία εύνοια για τα πολιτικά πρόσωπα, επανήλθε μετά το σάλο που προκλήθηκε με γραπτή του δήλωση, στην οποία ο ίδιος απέφυγε πάντως οποιαδήποτε αιχμή για τα δημοσιογραφικά ερωτήματα, εστιάζοντας την κριτική του σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου.
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου βουλευτής Λέσβου της ΝΔ αναφέρει:Στη μονταζιέρα του Μεγάρου Μαξίμου, απομόνωσαν τη φράση “η μίζα είναι στα καθήκοντα του Υπουργού” ώστε να ερμηνεύσουν τη δήλωσή μου πως τάχα θεωρώ ότι οι Υπουργοί μπορούν να παίρνουν μίζες και να παραμένουν ατιμώρητοι…. Αφήνουμε στο ΣΥΡΙΖΑ τα πυροτεχνήματα και τα τεχνάσματα που σκοπό έχουν μόνο την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης Novartis, που χρησιμοποιήθηκε με κάθε τρόπο από την Κυβέρνηση για να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα και συνειδήσεις, και τώρα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.
Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τονίζει ότι «Η μόνη έγνοια τους είναι τελικά να γλιτώσουν από ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τη Novartis, με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι οι μίζες πήγαιναν σε υπουργούς στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Τους παραδίδουμε στη χλεύη των πολιτών».
Ο Πρόεδρος της ΒουλήςΕΡΩΤΗΣΗ Πρόεδρε η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ – Έχει γνωμοδοτήσει επ’ αυτού η προκαταρκτική επιτροπή της NOVARTIS και η Βουλή όταν, απαντώντας σε αυτό το ζήτημα , έστειλε ξανά στη δικαιοσύνη το θέμα. Και ότι ήρθε από τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να γίνει πάλι εδώ η συζήτησή, δείχνει ότι αυτή η ερμηνεία της εξεταστικής επιτροπής έχει γίνει δεκτή από τη Δικαιοσύνη.
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση
Στο επίκεντρο, της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης και οι δηλώσεις Βενιζέλου στο ΣΚΑΙ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ανέγνωσε ως μεθόδευση συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΟ ΣΚΑΪ: Αναδρομικά, μόλις θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης, όλη αυτή η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί της αναπομπής της υπόθεσης χωρίς ευρήματα, χωρίς στοιχεία
Σ. Κοσιώνη: Δεν θα ισχύει λέτε, θα είναι άκυρη.
Ευ. Βενιζέλος: …θα έχει καταστεί πανηγυρικώς παράνομη και άκυρη.
Σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε μεταξύ άλλων πως ζήτημα παραγραφής της σκευωρίας, δηλαδή της έσχατης προδοσίας που έχει διαπραχθεί δεν τίθεται, προκαλώντας το δηκτικό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη του κ Βενιζέλου ότι όποιος τολμά να ελέγξει το πολιτικό προσωπικό του παλιού καθεστώτος τελεί εσχάτη προδοσία. Παρόμοιες απόψεις εξέφραζαν στο παρελθόν οι βασιλιάδες της μεσαιωνικής δύσης, οι Τσάροι, οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου κλπ δημοκρατικές δυνάμεις».
Από το ΚΙΝΑΛ ο Παύλος Χρηστίδης υποστηρίζει: «Είναι προβοκάτορες και ψεύτες. Πρώτοι εμείς ζητήσαμε την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί Ευθύνης Υπουργών και ψηφίσαμε θετικά στις σχετικές ψηφοφορίες στην Βουλή».
NOVARTIS GATE
Αυλαία την Παρασκευή για τις ανωμοτί καταθέσεις των 5 πρώτων μη πολιτικών προσώπων που ελέγχονται ως ύποπτοι για τα αδικήματα της απιστίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Το κατώφλι των εισαγγελέων διαφθοράς αναμένεται να περάσουν μέλη της επιτροπής τιμολόγησης φαρμάκου, αλλά και στελέχη διαφημιστικών εταιρειών.
Οι διαφημιστικές εταιρείες-«πλυντήρια»
Σύμφωνα με τη δικογραφία, τουλάχιστον δύο διαφημιστικές εταιρείες, ελέγχονται από τους εισαγγελείς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για λογαριασμό της εταιρείας Νοβάρτις. Και οι δύο εμφανίζουν ισχνούς τζίρους για μεγάλη περίοδο. Αντίθετα, οι τζίροι τους γίνονται ιδιαίτερα υψηλοί για δήθεν διαφημίσεις και εταιρικές δραστηριότητες της Νοβάρτις.
«Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, υπάρχουν καταθέσεις τόσο των προστατευόμενων μαρτύρων, όσο και άλλων που αναφέρονται σε συχνές επαφές στελεχών τέτοιων διαφημιστικών εταιρειών με τον πρώην αντιπρόεδρο της Νοβάρτις Κωνσταντίνο Φρουζή για να του παραδώσουν σε μετρητά το βρώμικο χρήμα».
Κατάθεση «Μάξιμου Σαράφη»
«Σε δύο περιπτώσεις ήμουν παρών όταν ο Β. (ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας) έφερε το φάκελο με τα χρήματα στο Φρουζή. Σε μια περίπτωση ο Φρουζής άνοιξε το φάκελο και φάνηκαν οι δεσμίδες με τα χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρώ. Από τα τιμολόγια αυτά ο Β. το χρονικό διάστημα Ιούλιος- Δεκέμβριος 2011 επέστρεψε τμηματικά στο Φρουζή ποσό συνολικά 90.000 ευρώ.»Κατάθεση «Αικατερίνης Κελέση»
«Άκουσα το Φρουζή να ζητάει να διοχετευτούν χρήματα σε μετρητά, μέσω της διαφημιστικής εταιρείας P…….. προς το Λοβέρδο, όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.»
Παραμένει στη θέση της η Ελένη Τουλουπάκη
Για ακόμη δύο χρόνια ανανέωσε τη θητεία της ως Επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς η Ελένη Τουλουπάκη. 8 μέλη του Ανώτατου δικαστικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου ψήφισαν υπέρ της παραμονής της στο νευραλγικό αυτό πόστο και 3 κατά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Τουλουπάκη αξιολογήθηκε θετικά από τον επόπτη Αρεοπαγίτη, ενώ ρόλο στην απόφαση των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών έπαιξαν οι εκκρεμείς υποθέσεις της Εισαγγελέως. Η ίδια σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά πώς σε 6 μήνες θα έχει ολοκληρώσει την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση Novartis.
Στα ύψη η κόντρα Δικαστών και Εισαγγελέων – Πολιτικών
Όσοι μιλούν για επίορκους εισαγγελικούς λειτουργούς διαπράττουν το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, διαμηνύουν οι εισαγγελείς στα πολιτικά πρόσωπα που κάνουν λόγο για παρεμβάσεις της δικαιοσύνης στην υπόθεση Νοβαρτις.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελευθέριος Μιχαηλίδης δήλωσε: «Τέτοιου είδους δηλώσεις βάζουν δυναμίτη στους πυλώνες της δικαιοσύνης και βομβαρδίζουν το κάστρο της δημοκρατίας».
Δεν μπορούν να καταφέρονται κατά δικαστικών λειτουργών με βαρείς χαρακτηρισμούς και να τους αποδίδουν σκοπιμότητες τα πολιτικά πρόσωπα που ερευνώνται από τη δικαιοσύνη, δήλωσε στον Real ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: «Δεν μπορεί για παράδειγμα ο κύριος Λοβέρδος όσο και αν δικαιολογείται λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται, να λέει ότι γενικά έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη αλλά όχι στους εισαγγελείς που έστειλαν την δικογραφία στην Βουλή κατά το σκέλος που τον αφορά γιατί αυτοί οι εισαγγελείς καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο τους.»
Αίτημα για άρση ασυλίας Σαλμά
Ακόμη ένα αίτημα για άρση ασυλίας πρώην υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς .Αφορά τον σημερινό βουλευτή της ΝΔ Μάριο Σαλμά για τις υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις.
Πηγή: ΕΡΤΡεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Κώστας Κωνσταντόπουλος
Σχετική είδηση: Κόντρα ΝΔ-Μαξίμου για δηλώσεις Αθανασίου στην ΕΡΤ (video)
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]