Κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία – Σκληρή κόντρα μεταξύ Ερντογάν και Ιμάμογλου

Κομβικές για το πολιτικό μέλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι οι σημερινές δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, με την προσοχή να είναι στραμμένη στην Κωνσταντινούπολη. Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17:00.

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της MetroPOLL, ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 39,2% έναντι του Μουράτ Κουρούμ που συγκεντρώνει 30,4 %.

Όταν κατανέμονται οι αναποφάσιστοι, ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει 49% και ο Κουρούμ 37%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων, δηλαδή όσων δεν απαντούν ή επιλέγουν ψήφο διαμαρτυρίας ανέρχεται σε 18,1 %.

Στο πλευρό του Ιμάμογλου τάσσεται και η πλειοψηφία των γυναικών. Πάνω από το 40% των γυναικών εκφράζουν την πρόθεση να τον ψηφίσουν, ενώ μόλις το 30% κλίνει προς τον Κουρούμ σε ένα εκλογικό σώμα που αγγίζει τα 11 εκατομμύρια. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση δεν έχει καθόλου τα ίδια χαραχτηριστικά με την προηγούμενη, διότι ο Ιμάμογλου δεν έχει τη στήριξη δύο μικρών κομμάτων. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποστοστό συμμετοχής αλλά και από την κουρδική ψήφο.