Κορυφαία Πρόκριση για το 1ο ΓΕΛ Πανοράματος

87

Κορυφαία Πρόκριση για το 1ο ΓΕΛ Πανοράματος
Το πρώτο Δημόσιο Σχολείο που «τρέχει»
στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Formula 1 in Schools»
Για τη μεγάλη ευκαιρία που «κατέκτησαν» να συμμετάσχουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Formula 1 in Schools» τον προσεχή Νοέμβριο στο Abu Dhabi, μίλησαν στην εκπομπή ΤΑ ΛΕΜΕ της ΒΕΡΓΙΝΑ TV και στη Χριστίνα Τσόρμπα τα δύο μέλη της Ομάδας Blute Racers του 1ου ΓΕΛ Πανοράματος, Δημήτρης Καλπακίδης και Συμεών Ευσταθίου.
Το 1ο ΓΕΛ Πανοράματος για τρίτη συνεχή χρονιά, στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος αγωγής σταδιοδρομίας, μετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στον διαγωνισμό «Formula 1 in schools», έναν από τους μεγαλύτερους διεπιστημονικούς διαγωνισμούς στον κόσμο.
Με την συνεχόμενη προσπάθεια των τριών τελευταίων χρόνων, η ομάδα των Blute Racers κατάφερε να διακριθεί στους εθνικούς τελικούς ως το πρώτο δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα που κέρδισε την πολυπόθητη πρόκριση για τους παγκόσμιους τελικούς του 2019 που θα διεξαχθούν στο Abu Dhabi, μαζί με το GRAND PRIX τις FORMULA 1 
Παράλληλα κατάφερε να αποσπάσει τα δύο πιο σημαντικά βραβεία στο διαγωνισμό, το βραβείο έρευνας Έρευνας και Ανάπτυξης και το βραβείο Καινοτόμου Σκέψης, τα οποία προσφέρουν στην ομάδα ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.
Η παραπάνω διάκριση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα εάν ληφθούν υπόψη οι εγγενείς αντιξοότητες κάθε μεμονωμένης προσπάθειας στη δημόσια εκπαίδευση και κυρίως οι οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες η ομάδα αντιμετώπισε άξια, αφήνοντας πίσω πολλά ιδιωτικά σχολεία των Αθηνών που είχαν την υποστήριξη μεγάλων χορηγών.
«Formula 1 in schools»
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 1999 στην Αγγλία και σήμερα υλοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες με συμμετοχή περισσότερων από 17.000 μαθητών. Το F1 στα σχολεία βοηθάει τους μαθητές να αποκτήσουν βιωματικές εμπειρίες και βασικές γνώσεις πάνω στα γνωστικά αντικείμενα της Φυσικής επιστήμης, των νέων τεχνολογιών, της Μηχανικής, των εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Οδηγεί τους μαθητές στην ανάπτυξη προσωπικών, κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων.
Περιλαμβάνει τον σχεδιασμό για την κατασκευή, από τους μαθητές, μικρών μοντέλων F1 αυτοκινήτων δουλεύοντας σε ομάδες με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους. Κάθε μέλος κάνοντας χρήση πολύ προηγμένων λογισμικών σχεδιάζει και υλοποιεί σχέδιο ενεργειών (business plan) προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους του. Τα μέλη της ομάδας συνεργάζονται εκτός από το σχολείο και με ιδιωτικούς φορείς της περιοχής τους. Αρχικά, λαμβάνουν μέρος σε προκριματικούς αγώνες και εν συνεχεία σε εθνικό επίπεδο με τις 3 νικήτριες ομάδες εκπροσωπούν την Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα F1 In Schools που διεξάγεται κάθε χρόνο.