Κορονοϊός Γερμανία: Σάλος με σκάνδαλο που αφορά μίζες για προστατευτικές μάσκες

27

Θα ήταν το πρώτο σκάνδαλο της πανδημίας, εάν οι καταγγελίες επιβεβαιωθούν: Οι γερμανικές αρχές υποψιάζονται ότι ο βουλευτής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Γκέοργκ Νούσλαιν έχει εισπράξει «μίζες» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να αγοράσει το Δημόσιο μάσκες προστασίας από συγκεκριμένο προμηθευτή. Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, η αρμόδια επιτροπή της Ομοσπονδιακής Βουλής αποφάσισε, ομόφωνα, την άρση της ασυλίας του Νούσλαιν. Την ίδια ημέρα η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στην ιδιωτική κατοικία του στο Βερολίνο, στο πολιτικό γραφείο που διατηρεί στην περιφέρεια Γκίντσμπουργκ της Βαυαρίας, καθώς και σε άλλα 11 σημεία στη Γερμανία και στο Λιχτενστάιν, αναζητώντας αποδεικτικά στοιχεία.

Μόνο στη Βαυαρία συμμετείχαν στις έρευνες περισσότερα από 30 στελέχη της εγκληματολογικής υπηρεσίας και της δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Σύμφωνα με το Spiegel Online ο προμηθευτής, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν κατονομάζεται, έχει την έδρα του στο κρατίδιο της Έσσης. Και εκεί πραγματοποιήθηκε έρευνα το πρωί της Πέμπτης, αναφέρει το Spiegel Online.Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV, το περιοδικό DER SPIEGEL, αλλά και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) ο Γκέοργκ Νούσλαιν εκλήθη να σχολιάσει τις εξελίξεις, αλλά δεν αντέδρασε. Πάντως το απόγευμα της Πέμπτης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ο βουλευτής χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ο Γκέοργκ Νούσλαιν ασφαλώς δεν είναι από τους πλέον γνωστούς και προβεβλημένους πολιτικούς στο Βερολίνο, αλλά δεν είναι και κανένας τυχαίος: Νομικός, με διδακτορικό στο εταιρικό δίκαιο, εκλέγεται στην Ομοσπονδιακή Βουλή από το 2002, ενώ το 2014 ορίστηκε αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των χριστιανικών κομμάτων (Χριστιανοδημοκράτες και Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, CDU/ CSU).

Σύμφωνα με το δημοσιογραφικό πόρταλ The Pioneer ο Νούσλαιν είχε ζητήσει, την άνοιξη του 2020, να αγοράσουν ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες- μεταξύ αυτών το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, αλλά και το το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας- μάσκες προστασίας για τον κορωνοϊό από συγκεκριμένο προμηθευτή. Έτσι και έγινε. Λίγο αργότερα, τον Αύγουστο, εγγράφεται ποσό περίπου 650.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας συμφερόντων του Νούσλαιν. Η εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι πρόκειται για την Tectum Holding, επικεφαλής της οποίας είναι ο ίδιος ο βουλευτής και το έμβασμα αποκαλείται «αμοιβή για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών». Τα χρήματα δεν απέστειλε ο ίδιος ο προμηθευτής, αλλά κάποιος ενδιάμεσος, χωρίς ωστόσο να καταβάλει την προβλεπόμενη προκαταβολή ΦΠΑ.
Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης

1 ΣΧΟΛΙΟ