Κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Λιβύη-Διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση (video)

35

[ad_1]

Η Ρωσία, το Παρίσι και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι έκαναν σήμερα εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση «προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» στη Λιβύη, για να αποφευχθεί «ένα λουτρό αίματος» την ώρα που τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης.
«Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να καλέσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε ένα λουτρό αίματος και σε νεκρούς ανάμεσα στους αμάχους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Από την πλευρά της μια γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την προέλαση των δυνάμεων του Χάφταρ στην Τρίπολη και ότι δεν επιχειρεί να υπονομεύσει κρυφά την ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα.
«Η άμεση ανάγκη στη Λιβύη είναι η προστασία του άμαχου πληθυσμού, ο τερματισμός των συγκρούσεων και η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλων των βασικών παικτών στη Λιβύη», είπε ο μη κατονομαζόμενος διπλωμάτης και πρόσθεσε ότι η Γαλλία «δεν έχει κάποια κρυφή ατζέντα».
Ανθρωπιστική εκεχειρία ζητεί η Φεντερίκα Μογκερίνι

U.N. says 2,200 people flee Libya clashes, many more trapped https://t.co/81zqAPRD1O pic.twitter.com/m3CK2KC1kr
— Reuters Top News (@Reuters) April 8, 2019

Τουλάχιστον 2.800 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης, από τις 4 Απριλίου όταν ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανέφερε σήμερα σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ πολλοί πολίτες είναι εγκλωβισμένοι και αποκομμένοι από τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών.

@IOM_Libya remains on the ground in #Tripoli, following up closely on the humanitarian situation to provide needed emergency support to populations affected by the armed conflict.
— IOM Libya (@IOM_Libya) April 8, 2019

«Η γρήγορα αυξανόμενη ανάπτυξη των δυνάμεων πιθανόν να καταλήξει σε σημαντικό εκτοπισμό του πληθυσμού», σημειώνει η έκθεση. Προσθέτει ότι οι υπηρεσίες αρωγής επί του εδάφους διαθέτουν αρκετές ιατρικές προμήθειες και συσκευασίες για την φροντίδα τραυμάτων για έως και 210.000 ανθρώπους και για την αντιμετώπιση 900 τραυματισμών για τρεις μήνες.
Εν τω μεταξύ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι έκανε σήμερα έκκληση για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λιβύη και για επιστροφή στις πολιτικές διαπραγματεύσεις.

#Libya #FAC “I just spoke to @UN SE @GhassanSalame. I think the first message we need to pass is the full implementation of humanitarian truce. Avoid any further military action and escalation. And return to the political negotiations” @FedericaMog pic.twitter.com/oC19spP8DN
— European External Action Service – EEAS ?? (@eu_eeas) April 8, 2019

Η Μογκερίνι κάλεσε τους λίβυους ηγέτες να αποφύγουν την στρατιωτική κλιμάκωση και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε η ίδια, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται σημερα στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να στείλουν αυτό το μήνυμα.
Οι μάχες μαίνονταν χθες στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εφόδου του ΛΕΣ του στρατάρχη Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας.Η Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ του 59χρονου Φάγεζ ας Σάρατζ, ο οποίος προέρχεται από μια πλούσια επιχειρηματική οικογένεια.

#Haftar’s forces lose armored vehicles as they try to advance on #Tripoli #Libya
This is coupled with hundreds of fighters being captured in the fighting
Death toll: lates numbers less than 30Injuries over 50 pic.twitter.com/Wr34rq3FeK
— Abdulkader Assad (@Abd0Assad) April 8, 2019

Η Λιβύη, χώρα όπου επικρατεί χάος από το 2011, όταν ο Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε από εξεγερμένους με αεροπορική υποστήριξη κρατών-μελών του NATO, μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν ή προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην Ευρώπη.
Ο 75χρονος Χάφταρ, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως διώκτης του ισλαμικού εξτρεμισμού αλλά κατηγορείται από αντιπάλους του πως θέλει να γίνει ο νέος δικτάτορας της Λιβύης κατ’ εικόνα του Καντάφι, υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ.
Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]