[ad_1]
Toυς 43 εκτελεσθέντες του Φεβρουαρίου του 1943, μεταξύ αυτών και τον αείμνηστο Δήμαρχο Κατερίνης Αιμίλιο Ξανθόπουλο, τίμησαν ο Δήμος Κατερίνης και τοπικοί φορείς στο μνημείο πεσόντων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό (Οδός Διγενή Ακρίτα), το πρωί της Κυριακής 24/2.
Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους π. Κυριάκο Κοκελίδη και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, εκπροσώπους τοπικών αρχών, φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και από συγγενείς των θυμάτων.
Στη σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Κατερίνης, επισημαίνει ότι: «Την εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Κατερίνης τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, οι Βουλευτές Πιερίας Αστέριος Καστόρης (ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων), Κων/νος Κουκοδήμος, καθώς και εκπρόσωποι: της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, του Δήμου Ελασσόνας, της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίου Ελασσόνας, της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, του Λιμενικού Κατερίνης, δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.
Την εκδήλωση, η οποία μέσα σε κλίμα συγκίνησης ολοκληρώθηκε με την εκφώνηση των ονομάτων των εκτελεσθέντων, την τήρηση ενός λεπτού σιγή και με ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, επένδυσε μουσικά η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης».
cofΗ ομιλία αναφορά στο ιστορικό της ημέρας
Όπως αναφέρει ο Δήμος Κατερίνης: «Ομιλία – αναφορά στο ιστορικό της ημέρας εκφώνησε ο Θεόδωρος Παυλίδης, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, ο οποίος αφού περιέγραψε συνοπτικά τα γεγονότα τόνισε απευθυνόμενος στους συγγενείς των θυμάτων: «[…]Αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε να είμαστε συνεπείς στη μεγάλη αυτή υπόθεση της Μνήμης. Οι δικοί σας άνθρωποι το κομμάτι αυτό της ζωής σας που χάθηκε, οι νεκροί μας είναι εδώ, παρόντες σε αυτή την πόλη που κοιτάζει με αισιοδοξία το αύριο, είναι παντού όπου αδικημένος και αδικούμενος στον κόσμο. Είναι εδώ, παρόντες σε αυτό τον τόπο που κάποιες φορές δείχνει να θαμπώνεται από τις καινούργιες προκλήσεις, μα πάντα ανασαίνει και ζει κάτω από τον προστατευτικό ίσκιο των νεκρών του, παίρνοντας δύναμη για να συνεχίσει στο μέλλον. Ελάχιστο χρέος μας προς αυτούς να τους τιμούμε, να τους θυμόμαστε πάντα και να βιώνουμε το συγκλονιστικό μήνυμα της θυσίας τους.[…]Ας είναι αιωνία η μνήμη τους».
Πηγή φωτο: Δήμος Κατερίνης
Σχετική είδηση: Το σαμποτάζ στα μεταλλεία της Κατερίνης και τα αντίποινα των ναζί το 1943
Μοιράσου το άρθρο:
[ad_2]
Κατερίνη: Τίμησαν τη μνήμη των εκτελεσθέντων
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο